Hlavní obsah

Čech ubodal v USA Brazilku 74 ranami, hrozí mu smrt

ČTK, Novinky, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DENVER

V americkém Denveru končí proces s Martinem Novotným, jenž je obžalován z vraždy své brazilské přítelkyně Any Elisy Toledové, která se s ním rozešla. Porota svůj verdikt může vyslovit už ve středu. Novotnému, který vypovídal v úterý, hrozí trest smrti.

Článek

"Pan Novotný vypovídal před soudem více než hodinu. Proces má pokračovat ve středu a je velmi pravděpodobné, že rozsudek bude vynesen kolem 15. hodiny místního času," řekl český konzul v Los Angeles Tomáš Kadlec, který denverský proces sleduje.

U soudu se ukázalo, že Brazilku Novotný ubodal 74 ranami nožem, z nichž několik jich šlo do pravého oka. Uvedl to lékař James Wahe s tím, že podobné rány jsou vzácné.

"Vstala a já jsem ji zabil nožem," řekl soudu Novotný, který svůj čin nepopírá. "Už mě víc nechtěla. Nedokázal jsem si ji představit s někým jiným," dodal.

Před soudem vyšlo najevo, že Novotného brazilská přítelkyně Ana Elisa Toledová, která také pracovala jako au pair, s ním byla krátce těhotná. V říjnu, dva měsíce před svou smrtí, však potratila. Tuto informaci soud tajil před médii.

Afekt, nebo plánovaná vražda?

Protože se Novotný přiznal, v procesu se rozhoduje o tom, zda vraždil plánovitě, nebo jestli čtyřiadvacetiletou dívku zabil v afektu, protože se s ním rozešla. Na tom bude záviset výše trestu, v prvním případě není vyloučen ani trest smrti, i když se v Coloradu uděluje zřídka.

Žaloba líčí vraždu jako úmyslnou. Novotný ji prý dlouho plánoval. Před činem vykopal poblíž jámu, kde prý chtěl původně tělo oběti zahrabat. "Rozhodl se, že když ji nemůže mít on, nesmí ji mít nikdo," argumentovala podle agentury AP žalobkyně Verna Carpenterová.

Novotný řekl před soudem, že jáma měla sloužit jako hrob: "Nechtěl jsem, aby ji kdokoli viděl."

Obhajoba tvrdí, že tehdy 22letý mladík jednal v afektu. Jámu prý Novotný vykopal před poslední návštěvou u dívky, protože chtěl do ní "pohřbít" všechny předměty, které mu dívku připomínaly, pokud by se rozešli. Pár se už několikrát rozešel a zase dal dohromady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám