Hlavní obsah

Bývalý voják zachránil z obchodního domu v El Pasu několik dětí

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdinou sobotní střelby v texaském El Pasu se stal bývalý voják Glendon Oakley. Z obchodní centra, kde 21letý útočník zabil na 20 lidí, totiž vynesl několik dětí. Na sociálních sítích teď množství uživatelů vyzdvihuje jeho chvályhodný čin, píše britský server Daily Mail.

Foto: Rudy Gutierrez, ČTK/AP

Policisté u místa činu

Článek

Ve chvíli, kdy do obchodního centra střelec vešel, nakupoval Oakley zrovna v obchodě se sportovními potřebami. Na útočníka ho upozornilo prý dítě, které běželo kolem. „Já ani muž, který tam pracoval, jsme mu nevěřili. Takže jsem normálně vyšel a zamířil do dalšího obchodu,“ tvrdí Oakley.

Pak ovšem střelbu sám uslyšel, a tak ihned vytáhl svou legálně drženou zbraň a hledal místo, kde se skrýt. Když si všiml skupiny lidí, která vybíhala z jednoho obchodu, přidal se k ní a snažil se dostat z nákupního centra ven na parkoviště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evakuace lidí z nákupního střediskaVideo: Reuters

Cestou ale spatřil panikařící děti bez rodičů, které pobíhaly kolem a nevěděly, co dělat. „Snažil jsem se jich posbírat, kolik jsem jen mohl a utéct. Byly hrozně znepokojené, pořád se mi vysmýkaly z rukou,“ tvrdí muž.

Nakonec se mu ale přeci jen pár dětí podařilo bezpečně z obchodního centra vyvést. Na parkovišti ho zastavil policista, aby ověřil, zda oním střelcem není právě Oakley — koneckonců měl u sebe zbraň. „Musel jsem mu doložit, že mám zbrojní průkaz a vše mu vysvětlit. Pak mě pustil,“ vysvětlil.

Děkují mu na internetu

Muže posléze vyzpovídala místní televize, podle všeho se velmi třásl a tvrdil, že o sebe až takový strach neměl, šlo mu především o záchranu dětí.

Uživatelé sociálních sítí vyjádřili Oakleymu obdiv, podle nich jednal velmi hrdinsky. „Děkuji vám, Bůh vám žehnej,“ napsala uživatelka s přezdívkou JamieR Army Girl. „Opravdový superhrdina,“ dodal uživatel Jhobbs.

Během střelby v obchodním domu Walmart bylo zabito nejméně 20 lidí a desítky dalších utrpěli zranění. Policie aktuálně vyšetřuje, zda 21letý útočník Patrick Crusius nejednal na základě rasového motivu. Krátce před zahájením střelby totiž vydal manifest, v němž hovoří o nutnosti reagovat na hispánskou invazi do Texasu. V americkém El Pasu, které leží na hranicích s Mexikem, totiž žije 83 procent lidí hispánského původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám