Hlavní obsah

Bush vetoval rozšíření zdravotního pojištění pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve středu vetoval zákon, který měl rozšířit dostupnost dětského zdravotního pojištění. Na pojištění zhruba 10 miliónů dětí z chudých rodin měly být využity výnosy z vyšší spotřební daně na tabákové výrobky. Pro zákon zvedla ruku velká většina senátorů, podle Bushe ale norma překračuje původní záměr poskytnout pojištění dětem z chudých rodin.

Článek

Zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků mělo přinést 35 miliard dolarů, z nichž mělo být financováno zdravotní pojištění pro děti z těch rodin, které si běžné pojištění nemohou dovolit.

Bush: rozšíření by stálo moc peněz

Získané finanční prostředky měly putovat do Státního programu dětského zdravotního pojištění (SCHIP), který v současnosti zajišťuje pojištění pro 6,6 miliónu lidí, většinou dětí. Program využívají rodiny, které sice nesplňují podmínky pro poskytnutí pojištění pro sociálně nejslabší, ale přesto nevydělají tolik, aby si mohly dovolit komerční pojištění.

Bush se už dříve vyjádřil, že fond SCHIP by měl být navýšen maximálně o pět miliard dolarů. Podle prezidenta by rozšíření programu pro další pojištěnce přimělo lidi, kteří dosud využívají komerční pojištění, aby se nechali pojistit státem. Návrh označil Bush za příliš nákladný.  

Bushovi kritici prezidentovi vytýkají, že mu nepřipadal příliš nákladný rozpočet 120 miliard dolarů na vojenské operace v Iráku a Afghánistánu od května do září.

Zákon měl podporu veřejnosti

U americké veřejnosti si Bush svým vetem pravděpodobně chválu nevyslouží. Z průzkumu uspořádaného listem Washington Post a televizní stanicí ABC News vyplynulo, že navýšení programu dětského zdravotního pojištění o 35 miliard dolarů podporuje 70 procent Američanů.

Podle analytiků se zdravotní pojištění dětí stane jedním z hlavních témat kampaně pro příští prezidentské volby.

Sněmovna veto asi nepřehlasuje

Zákon minulý týden prošel v Senátu poměrem 67:29, kromě demokratů hlasovalo pro také 18 republikánů. Ve Sněmovně reprezentantů zvedlo pro normu ruku 265 zákonodárců, 159 jich bylo proti. Je tak zřejmé, že příznivci zákona nedají ve Sněmovně dohromady potřebnou dvoutřetinovou většinu, která je nutná pro přehlasování prezidentského veta.

Prezident Bush využil v tomto případě práva veta teprve počtvrté od roku 2001, kdy nastoupil do úřadu. Zatím dvakrát vetoval zákon o financování výzkumu kmenových buněk a jednou zákon o financování války v Iráku, protože obsahovala harmonogram pro stahování amerických jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám