Hlavní obsah

Brazilský politik házel granáty a střílel na policisty, kteří jej přišli zatknout

Rio de Janeiro

Brazilský politik Roberto Jefferson skončil ve vazbě poté, co v neděli házel granáty a střílel na policisty, kteří jej přišli zatknout. Oba policisté byli po ošetření propuštěni z nemocnice. Brazilský krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro se následně od svého spojence distancoval a řekl, že s někým, kdo střílí na policii, by se mělo zacházet jako se zločincem, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Rozstřílené policejní auto po útoku politika Roberta Jeffersona

Článek

Nejvyšší soud nařídil 69letého Jeffersona zatknout poté, co bývalý kongresman a někdejší předseda politické strany PTB zveřejnil nahrávku urážející soudkyni Carmen Luciaovou kvůli jejím rozhodnutím souvisejícím s prezidentskými volbami.

Podle soudce politik nedodržel podmínky domácího vězení.

Policisté přišli Jeffersona zatknout k němu domů severně od Rio de Janeira. Na videu zveřejněném v neděli ráno na sociálních sítích politik ukázal snímek federálních policistů, kteří přijeli k jeho domu, a později na jiném videu přiznal, že mířil na policejní auto, ale ne na policisty.

Politik podle zpravodajského webu BBC střílel na policejní auto a rozbil mu čelní sklo. Dva policisty také zranil granátem, policisté byli po ošetření v nemocnici propuštěni.

Ve druhém kole brazilských prezidentských voleb se střetnou Lula da Silva a Bolsonaro

Zahraniční

Jefferson byl již dříve vyšetřován kvůli údajné účasti na tvorbě falešných zpráv a v pátek vydal prohlášení urážející soudkyni Luciaovou, která se rozhodla převést část Bolsonarova vysílacího času na prezidentského kandidáta a bývalého prezidenta.

Stalo se tak poté, co si levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva stěžoval na urážky v politických reklamách protivníka, píše Reuters.

V Brazílii sílí politické napětí před nedělním druhým kolem prezidentských voleb, v nichž se Lula utká s Bolsonarem. V prvním kole prezidentských voleb zvítězil Lula, ne ale s tak velkým rozdílem hlasů, jaký mu předpovídaly průzkumy.

Bolsonaro již dříve na twitteru odsoudil Jeffersonovy výroky na adresu justice. Lula prohlásil, že záležitost by nyní měla řešit policie, a obvinil Bolsonara z prohlubování politického násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám