Hlavní obsah

Boeingu v Atlantě se při startu utrhlo přední kolo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při startu Boeingu 757 z letiště v americké Atlantě se letadlu společnosti Delta Air lines utrhlo přední kolo a odkutálelo se pryč. Uvedla to ve středu agentura Reuters, i když incident se měl stát už v sobotu. Nikdo ze šesti členů posádky ani 184 cestujících nebyl zraněn.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pilot událost ohlásil řídicí věži poté, co byl upozorněn posádkou jiného letadla. „Vypadá to, že máme problém,“ hlásil pilot.

„Na ranveji je 757, právě ztratil přední pneumatiku,“ hlásil posléze věži pilot jiného stroje.

Stroj už stál ve frontě na start, namířeno měl do kolumbijské Bogoty. Cestující byli přepraveni jiným letadlem a poškozený boeing byl opraven. Už druhý den vzlétl.

Letadla Boeing 757 mají dvě pneumatiky příďového kola, které jsou umístěné vedle sebe a před letem jsou kontrolovány. Společnost Boeing se k incidentu odmítla vyjádřit. Federální úřad po letectví (FAA) uvedl, že pokračuje ve vyšetřování incidentu.

Federální regulační orgány zvýšily kontrolu amerického výrobce letadel poté, co na začátku ledna ohlásila nehodu společnost Alaska Airlines. Jejímu novému Boeingu 737 Max 9 za letu odpadl kus trupu v místě, kde výrobce nabízí umístění dalších dveří pro nouzový východ. Stalo se to ve výšce 5000 metrů a vedlo to k dekompresi. Místa poblíž byla naštěstí prázdná a nikdo nebyl vážně zraněn. Letoun nouzově přistál.

Foto: Ntsb, Reuters

Poškozený letoun Alaska Airlines. Za letu mu odletělo krytí nouzových dveří.

FAA od té doby doporučil leteckým společnostem provozujícím tento typ letounů, aby zkontrolovaly dveře a zajistily jejich řádné upevnění.

Ve středu generální ředitel společnosti Boeing Dave Calhoun uvedl, že společnost nenechá svá letadla létat, pokud si nebude jistá jejich bezpečností. „Nepustíme do vzduchu letadla, kterým stoprocentně nevěříme,“ řekl Calhoun novinářům ve Washingtonu, kde se setkal se zákonodárci.

Z boeingu po startu v Miami šlehaly plameny

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám