Hlavní obsah

Biden už je jistým kandidátem demokratů pro souboj s Trumpem

Washington

Bývalý americký viceprezident Joe Biden už má jistou nominaci pro nadcházející volební souboj s Donaldem Trumpem. Před srpnovým sjezdem Demokratické strany totiž na svou stranu získal potřebný počet delegátů, uvedla agentura AP.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

Biden v úterý ovládl primárky v sedmi státech a podle propočtů AP nasbíral 1993 delegátů, pro automatický zisk nominace jich potřeboval 1991 z celkových 3979.

Biden je posledním aktivním uchazečem o nominaci Demokratické strany do listopadových prezidentských voleb, všichni ostatní kandidáti již svoje kampaně pozastavili. Přesto musel usilovat o podporu volebních delegátů, kteří budou o volebním kandidátovi rozhodovat na sjezdu v Milwaukee. Již nyní jich má na své straně dostatečný počet, i když v osmi státech se primárky ještě nekonaly.

Trump má svoje místo v souboji o Bílý dům již v podstatě jisté a jeho potvrzení v roli kandidáta Republikánské strany bude čistě formální.

Očekává se, že letošní volby mohou mít navzdory dřívějšímu očekávání dramatický průběh. Podle nové série průzkumů z tohoto týdne Trumpovy šance na znovuzvolení povážlivě klesly, a to zejména v souvislosti s tím, jak současný republikánský prezident čelí krizi způsobené pandemií koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám