Hlavní obsah

Biden prozradil, za jakých podmínek se sejde s Kimem

Americký prezident Joe Biden nastínil, za jakých podmínek by byl ochoten se sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Za jednu z klíčových podmínek přitom označil ochotu diktátora bavit se o omezení jaderného programu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Uvidíme, zda bude ochoten se předem zavázat k něčemu, na čem se shodneme. Jednou takovou věcí musí být dialog o (severokorejském) jaderném programu,“ prohlásil Biden na páteční tiskové konferenci po jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský předseda Kim Čong-un na zasedání politbyra Strany práce

Totalitní režim Kim Čong-una přitom považuje jaderný arzenál za pojistku proti vnější intervenci. Bojí se, že pokud by se atomových zbraní vzdal, postarají se Američané o jeho svržení.

Spojené státy a jejich spojenci v regionu mají zase obavy z jaderného arzenálu v rukou do značné míry špatně předvídatelného diktátora a jeho lidí.

Kim slíbil úplné jaderné odzbrojení

Svět

Podmínkou pro bilaterální jednání Biden - Kim Čong-un je podle šéfa Bílého domu předem vytyčit obsah případného rozhovoru. „Pokud to poslouží ke snížení napětí, můžeme se setkat za podmínky, že můj ministr zahraničí načrtne nějakou osnovu těch jednání,“ nechal se slyšet americký prezident.

Zřejmě tím narážel na fakt, že se jeho předchůdce v úřadu Donald Trump s Kim Čong-unem po dlouhých přípravách s velkou pompou v roce 2018 sešli v Singapuru, reálný výstup jednání státníků ale přílišné dopady neměl.

KLDR varuje: Pokud USA nezmění nepřátelskou politiku, smlouva ze Singapuru padne

Svět

Další Bidenovou podmínkou pro případné osobní setkání se severokorejským vůdcem je to, aby summit nelegitimizoval jeho režim, a to doma, ani v zahraničí.

„Co bych rozhodně nechtěl, by bylo to, co se stalo v nedávné minulosti. A sice, že bych mu dal (schůzkou) možnost tvářit se, že je vážně míněno něco, co ve skutečnosti vážně míněno není,“ uzavřel Biden svou poněkud rozvleklou a vágní odpověď na to, zda je ochotný sejít se Kimem.

Reklama

Výběr článků

Načítám