Hlavní obsah

Biden a Meloniová se zavázali pokračovat v pomoci Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy a Itálie budou pokračovat v politické, vojenské, finanční a humanitární pomoci Ukrajině tak dlouho, jak jen bude potřeba. Při čtvrtečním jednání v Bílém domě se na tom shodli americký prezident Joe Biden a italská premiérka Giorgia Meloniová, která přijela do Washingtonu na svou první oficiální návštěvu.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden a italská premiérka Giorgia Meloniová v Bílém domě

Článek

Biden i Meloniová „stojí na straně Ukrajiny, která se brání nezákonné agresi Ruska“, píše se v prohlášení, podle kterého je cílem pomoci obou států „dosáhnout spravedlivého a trvalého míru, který bude plně respektovat svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny“.

Prezident a premiérka také vyzvali k obnovení černomořských obilných dohod, které umožnily Ukrajině vyvážet zemědělské produkty z černomořských přístavů a na kterých Rusko tento měsíc pozastavilo svou účast.

Za tento krok Moskvu odsoudili, stejně jako za nedávné ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu pro skladování a přepravu potravin.

Otočka USA. Biden kvůli Rusku nařídil spolupráci se soudem v Haagu

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám