Hlavní obsah

Astronomové objevili nejstarší galaxii, pomůže zjistit, jak vznikaly hvězdy

Novinky,
Pasadena

Astronomové objevili pomocí Hubbleova teleskopu sedm dosud neznámých galaxií, které pravděpodobně vznikly před více než 13 miliardami let, uvedla americká kosmická agentura NASA. Galaxie, jež vědci popisují jako "dětské fotky vesmíru", tak patří k nejstarším a nejvzdálenějším dosud nalezeným.

Foto: NASA

Snímek z Hubbleova teleskopu přibližující nejstarší galaxie. Čísla udávají velikost rudého posuvu. Čím je číslo vyšší, tím je galaxie starší.

Článek

Jedna z galaxií je podle NASA jen asi o 380 miliónů let mladší než celý vesmír, jehož stáří se odhaduje na 13,7 miliardy let. Mohla by tak být vůbec nejstarší zatím objevenou galaxií. Ostatní jsou jen o něco mladší, ta vůbec nejmladší vznikla asi 600 miliónů let po velkém třesku.

"Tyto dávné galaxie jsou stavebními kameny současných galaxií," řekl novinářům John Grunsfeld z NASA. Jejich objev by mohl vědcům pomoci zjistit, co se stalo po "období temna", jak astronomové charakterizují dobu asi 200 miliónů let po vzniku vesmíru. Ochlazující se mraky vodíku přitahované gravitací se shlukovaly a začínaly hořet, což způsobilo vznik první generace hvězd.

Cílem výzkumu je zjistit, jak rychle narůstal počet galaxií a jak rychle se v nich tvořily hvězdy. Vědci se pokoušejí zjistit, zda hvězdy v prvních galaxiích mohly mít dost silnou radiaci, aby ohřály chladný vodík během procesu reionizace, který se odehrával v mezidobí od dvou set miliónů let po velkém třesku až do miliardy let od vzniku vesmíru. Reionizace umožnila, aby vesmírem mohlo procházet světlo.

Žádný dramatický okamžik

„Získaná data potvrzují, že reionizace byla postupným procesem, který trval několik set miliónů let, během nichž galaxie pomalu vytvářely své hvězdy a chemické prvky,“ řekl Brant Robertson z Arizonské university v Tucsonu. „Nebyl jeden dramatický okamžik, kdy galaxie vznikly. Byl to postupný proces.“

Nově objevené galaxie přibližují dobu mezi 350 až 600 milióny let po velkém třesku.

Galaxie byly objeveny kamerou WFC3, které je zaměřena na zkoumání vzdáleného vesmíru. Pracuje v oblasti poblíž infračerveného světla, protože rozšiřování prostoru vede k tomu, že se prodlužuje vlnová délka ultrafialového a viditelného světla do oblasti infračerveného, což je známo jako rudý posuv. Kvůli tomu se ploužilo několik filtrů a delší expoziční časy než dříve. Jedna z objevených galaxií má rudý posuv 11,9, což znamená, že je nejstarší a nejvzdálenější.

Galaxie byly objeveny při pozorováních v srpnu a v září.

Chcete vědět, jak je velký vesmír a jaká jsou jeho tajemství? Mrkněte na video na Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám