Hlavní obsah

Americký prezident Barack Obama zamířil na Blízký východ, al-Kajda zuří

– Rijád • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve středu zahájil svou první cestu po zemích Blízkého východu. Před 13:30 SELČ přistál v saúdskoarabském hlavním městě Rijádu. Ve čtvrtek pronese projev v Egyptě, který má zahájit novou etapu vztahů USA s arabskými zeměmi. Jeho cestu tvrdě kritizovali nejvyšší muži teroristické sítě al-Kajdá Ajmán Zavahrí a Usáma bin Ládin.

Článek

Bin Ládin vyzval jen pár minut po prezidentově příletu do Rijádu muslimy, aby Obamovi nedůvěřovali. Řekl, že Obama i jeho předchůdce George Bush zasadili semena, která zvyšují nenávist vůči Americe. Ajmán Zavahrí už v předchozí den označil Obamu za zločince. 

Podle Zavahrího ani "hezká slova“ nezakryjí, že nese "krvavé poselství“. Ve zvukovém záznamu říká, že Obama je zločinec, který přichází dosáhnout podvodem něčeho, co se mu už nepovedlo, když "mudžahedíni rozvrátili projekt amerických křižáků v Iráku, Afghánistánu a v Somálsku".

Egyptské politiky, kteří jej vítají, označil za "otroky“ kteří změnili Egpyt "v mezinárodní mučicí stanici v americké válce s islámem.“

Před příletem Obamy bylo zadrženo deset vysokých předstvaitelů muslimského bratrstva.

Plán Obamovy cesty na Blízký východ a do Evropy
3. červenSaúdská ArábieJednání s králem Abdulláhem o izraelsko-palestinské situaci
4. červnaEgyptrozhovory s prezidentem Husním Mubarekem a projev na Káhirské univerzitě
5. červenNěmeckosetkání s kancléřkou Angelou Merkelovou, návštěva Drážďan a koncentračního tábora Buchenwald
6. červenFranciesetkání prezidentem Sarkozym, účast na oslavách vylodění v Normandii

Cílem Obamovy cesty je obnovit blízkovýchodní mírový proces. Proto míří do Saúdské Arábie a Egypta, což jsou klíčoví partneři USA v oblasti. Saúdská Arábie také podporuje mírový plán, jehož cílem by mělo být obnovit vztahy Izraele a arabských zemí. Egypt je zase angažován v jednáních Izraele s Palestinci a zprostředkovává Izraelcům komunikaci s radikálním hnutím Hamás.

Očekává se především jeho projev. Obama však sám tvrdí, že důležitější než slova jsou činy. "Je velmi důležité pochopit, že jeden proslov nevyřeší všechny problémy na Blízkém východě. Očekávání by měla být poněkud umírněná," řekl v rozhovoru pro francouzskou televizi. Také jeho tiskový tajemník Robert Gibbs mírní očekávání. "Je to o resetování našich vztahů s muslimským světem. Nečekáme, že se vše změní po jednom proslovu," řekl v úterý.

Americké vztahy s více než miliardou muslimů komplikuje velké množství problémů, hlavním je dlouhodobá podpora Izraele ze strany USA. Spojené státy také vedou války ve dvou muslimských zemích, Iráku a Afghánistánu. Skoro třicet let jsou také USA bez diplomatických vztahů s Íránem, který rozvíjí svůj sporný jaderný program.

Obama ještě cestou naléhal na Izrael, aby zastavil budování osad na palestinském území. I přes zřetelný tlak na Izrael, aby ustal v osidlování okupovaných území, se ale nedá očekávat, že by se Obama od židovského státu odvrátil. Dokud je ohrožována izraelská bezpečnost, USA budou považovat za důležité "podporovat svého oddaného spojence", řekl prezident v rozhovoru pro rozhlasovou stanici NPR.

Reklama

Výběr článků

Načítám