Hlavní obsah

Americký námořník se pokusil prodat informace o ponorkách, dostal 19 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký soud ve středu poslal inženýra vojenského námořnictva s přístupem k vojenským tajemstvím na 19 let do vězení za pokus prodat informace o konstrukci amerických jaderných ponorek osobě, o které si myslel, že zastupuje cizí stát. Ukázalo se však, že dotyčný kupec vojenských tajemství je agentem FBI v utajení. Námořníkova manželka, která se na plánu podílela, dostala u soudu 21letý trest, uvedla agentura AFP.

Foto: Petty Officer 1st Class Michael , ČTK/AP

Americká jaderná ponorka USS Illinois

Článek

Jonathan Toebbe a jeho manželka Diana byli loni v říjnu zadrženi v Západní Virginii. Byli obviněni z porušení zákona o jaderné energii, ze spiknutí a z vyzrazování utajovaných údajů. K činům se přiznali.

Žena dostala vyšší trest než její manžel, protože vinu dlouho popírala a snažila se budit dojem, že na plánu měla jen minimální podíl. Podle soudu žena nepřijala odpovědnost za své činy a neprojevila lítost.

Obhájci manželů uvedli, že jejich klienti bojovali s psychickými problémy a alkoholem a že byli znepokojeni politickou situací v zemi. Vojenské tajemství prodali za 100 tisíc dolarů (2,4 milionu korun) v kryptoměně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám