Hlavní obsah

Americké letectvo tajně vyzkoušelo vypuštění neviditelné střely z neviditelného letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké letectvo otestovalo v prosinci střelu s plochou dráhou doletu kategorie stealth JASSM-ER, kterou vypustilo z radary těžce detekovatelného bombardéru B-2 Spirit. Ve čtvrtek to uvedl výrobce bombardéru Nothrop Grumman.

Foto: Lockheed Martin

Vypuštění střely JASSM z bombardéru B-2

Článek

„B-2 úspěšně vypustil střelu JASSM-ER,“ uvedla firma. ER značí, že jde o střelu JASSM s prodlouženým doletem z 370 km na trojnásobek.

„JASSM-ER dále zvyšuje schopnosti B-2, umožňuje zasáhnout kdekoli jakýkoli cíl,“ uvedla společnost Northrop. „Integrace JASSM-ER umožňuje vyslat těžko zjistitelnou výzbroj schopnou letět do větší vzdálenosti než její předchůdce,“ dodala.

Střela má nejen delší dolet, ale je napojená na link, který umožňuje i po odpalu změnit cíl. To je klíčové pro pohyblivé cíle, ať už vozidla, nebo lodě.

Spekulace potvrzeny. Ukrajinci nasadili americké rakety HARM ničící radary

Evropa

Touto střelou jsou již vyzbrojovány nadzvukové bombardéry B-1B, strategické bombardéry B-52 a útočné letouny F-15E nebo stíhačky F-16. 

Žádný z těchto letounů ale nemá vlastnosti stealth, tedy obtížnou zjistitelnost radary, které má sama střela, což je jistý problém. Střelu samotnou je sice obtížné zachytit, ale radary mohou odhalit letouny, jež je vypouštějí. To u B-2 nehrozí.

Kvality vylepšené střely od společnosti Lockheed Martin ocenil pro server Defence One bývalý pilot bombardéru B-52 Mark Gunziger, který řídí vývoj budoucích konceptů války ve vzduchu.

„Je to reálná výhoda – být schopen provádět útoky v libovolném směru na dálku,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám