Hlavní obsah

Americká vojenská letadla jsou plná falešných součástek z Číny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda ve velkém využívá zařízení s neoriginálními elektronickými součástkami čínské výroby, shledal obranný výbor Senátu USA. Rok trvající vyšetřování odhalilo 1 800 případů, kdy byly ve vojenských letadlech použity nepůvodní díly. Z Číny pocházelo více než 70 procent z odhadovaného miliónu podezřelých součástek.

Foto: Profimedia.cz

Neoriginální čínské součástky jsou i v nákladních letounech C-130J Hercules.

Článek

Vyšetřovatelé uvedli, že jádrem problému je slabý dodavatelský řetězec v USA, systémové chyby ve zbrojních programech a nedostatečné mechanismy kontroly trhu v Číně. Upozornili na bezpečnostní rizika v případě selhání klíčových součástek a hrozbu nárůstu nákladů v době rozsáhlých rozpočtových škrtů.

Kromě zařízení pro noční vidění, vysílaček a navigací zmínil výbor v souvislosti s falešnými díly zejména helikoptéry SH-60 B Seahawk, nákladní letouny C-130J Hercules a C-27J Spartan i letadla námořnictva P-8A Poseidon.

"Falešné" součástky podle vyšetřovatelů nekončily jen v USA, ale také v Kanadě. "Než aby přiznala problém a rázně proti falešným výrobcům zakročila, snažila se čínská vláda zkoumání vyhnout," uvedl výbor ve zprávě s tím, že když jeho zástupci chtěli záležitost posoudit na místě, nedostali do Číny víza.

Senátoři kritizovali i chyby v programech armády USA, které dávaly přílišnou volnost dodavatelům. Pochvalovali si ale zákon podepsaný prezidentem Barackem Obamou koncem loňského roku, který cílí proti dodávkám od nejasných prostředníků

Reklama

Výběr článků

Načítám