Hlavní obsah

Američan zachránil umírající medvídě, hrozil mu trest za zásah do divoké přírody

Jednačtyřicetiletý Američan, který cestou z výletu v Oregonu zachránil podvyživené a podchlazené medvídě, se nakonec vyhne postihu úřadů. Původně přitom Coreymu Hancockovi hrozilo popotahování, protože „zasáhl do divoké přírody“. Američan, který se věnuje turistice v divoké přírodě dvacet let, ale trvá na tom, že by mládě bez jeho pomoci zemřelo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Několikrát sebou zaškubal. Byly to smrtelné záškuby, věděl jsem, že umírá,“ vylíčil Hancock stanici ABC, jak na bezvládné medvídě narazil.

Rozhodl se schovat za strom a ověřit si, že není v blízkosti matka, která by ho mohla ohrozit. Nakonec usoudil, že mládě buď opustila, nebo ji zastřelili lovci. Když si byl jistý, že medvědice v blízkosti není, poskytl medvíděti první pomoc. Zda zahrnovala i dýchání z úst do tlamy, už americká média neuvádějí.

Když Američan resuscitaci dokončil, zabalil medvídě do flanelové košile a spěchal s ním k autu. Tím se ale dopustil přečinu. Brát domů divoká zvířata nebo narušovat jejich přirozené prostředí je totiž ve Spojených státech zapovězeno. Úřady ale vzhledem k okolnostem přistoupily pouze k připomenutí, že mají lidé v takových případech spíš volat veterináře.

Tam se ho snažil zahřát a psal přátelům na Facebooku o radu, kam zvíře odvézt.

„Mluvil jsem k němu a vrtěl jsem s ním. Vždycky když jsem si myslel, že už zemřelo, tak se znovu nadechlo,“ popsal Američan BBC, jak záchrana probíhala.

S přijetím ohroženého mláděte souhlasilo středisko Turtle Ridge Wildlife Center, které jej vykurýrovalo. Už po dvanácti hodinách se mělo medvídě k světu a brzy bude převezeno do útulku, kde pro něj budou příhodnější podmínky. Podle veterinářů by se mělo plně zotavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám