Hlavní obsah

Američan českého původu zotročoval manželku, pálil ji žehličkou a pánví

Novinky,
Charleston

Američan českého původu Peter Lizon je podle agentury AP v Západní Virginii stíhán pro brutální mučení své o šest let starší manželky Stephanie. Žena je Američanka. Muž je od středy ve vazbě. Manželku měl bezohledně bít a pálit žehličkou i horkou pánví. Řada částí jejího těla je pokryta jizvami. Soud stanovil kauci na 300 000 dolarů.

Foto: ČTK/AP

Dům, kde dvojice žila a farmařila.

Článek

Zástupce šerifa z okresu Jackson Tony Boggs uvedl, že jde o jeden z nejhorších případů, se kterými přišel do styku. Ženu týral a zotročoval deset let. V poutech ji držel, i když dvakrát rodila.

"Zjevně to přesahuje kategorii zneužívání a je něčím, co bych nazval mučením. Její zranění jsou vážnější, než z nějakého strčení. Byla tak trýzněna, že se jedná o zotročování a mučení," řekl Boggs.  Čtyřicet pět fotografií zachycuje popáleniny na prsou a zádech i jizvy na zápěstích a kotnících stejně jako znetvořenou nohu, do které ji praštil kusem zemědělského nářadí.“

Obhájce muže Shawn Bayliss ale vše popírá: „Jde o výplody plodné imaginace nebo chabé mysli. Oběť ani nevznesla obvinění, přišla z třetí strany.“ Obvinění podala žena, u níž Stephanie přebývá.

Žena utekla v půjčovně nářadí

Celý případ vyšel najevo 2. července, když žena muži utekla v Parkersburgu. Její muž vracel v půjčovně a obchodě se zemědělským nářadím Bosley Rental & Supply rotační kypřič půdy. V další části budovy řekla žena zaměstnancům: „Pokouším se odejít od svého muže. Potřebuju se jen na pár minut schovat.“ Podle zaměstnankyně obchodu vypadala klidně, ale pořád se dívala z okna, jestli ji náhodou muž nehledá.

Foto: ČTK/AP

Zadržený Peter L.

Žena pověděla, že nechce, aby byla do případu zatažena policie, ale vzala si telefonní číslo do azylového domu pro oběti domácího násilí. Volala též své rodině o peníze. Zaměstnanci obchodu jí dali drobné a zavolali taxík, který ji odvezl k pobočce Western Union, kde si peníze vybrala. Pak zamířila do azylového domu.

Podle zaměstnanců byla žena poraněná a kulhala. I když měla čistý oděv, páchla. Muž se po manželce nesháněl.

Otroctví

Zaměstnankyně azylového domu popsala ženu jako vyhublou a špinavou. Měla znetvořenou a nateklou nohu. Na jednom prsu měla jizvu ve tvaru žehličky a popáleniny na zádech, které vznikly od horké pánve.

Podle pracovnice azylového domu muž nazýval svou ženu otrokyní a nařídil jí kleknout si pokaždé, když vstoupila do místnosti.

Uvedla, že porodila dvě děti, jedno se narodilo mrtvé a manžel jeho tělo pohřbil. Druhé je naživu, ale nikdy nebylo u doktora. Jde o ročního chlapce.

Žena brala drogy

Dvojice už přišla jednou do styku s rukou zákona. Byla zatčena v roce 2004 v Marylandu pro menší přečin. Dostali trest veřejných prací, který spočíval v odstraňování volebních plakátů Bushe. O pár měsíců později byla žena zadržena v Baltimoru kvůli drogám a léčila se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám