Hlavní obsah

Amazonii sužuje nebývalé sucho, uhynulé ryby kontaminovaly pitnou vodu

Novinky, rei

Amazonii zasáhlo nebývalé sucho, v jehož důsledku je stav vody v řece Rio Negro nejnižší za poslední století. Síť přípojných řek vysychá, což ohrožuje asi 60 000 lidí, kteří při nich žijí a nyní jim schází potrava a pitná voda poté, co milióny mrtvých ryb vodu kontaminovaly.

BEZ KOMENTÁŘE: Amazonii sužuje nebývalé suchoVideo: Reuters/Greenpeace

 
Článek

„Největší les na světě žízní,“ napsala agentura Reuters s tím, že sucho už trvá měsíce. „Slunce žhne mnohem víc. Nikdo už nevydrží pracovat po 11. hodině, je moc horko,“ řekl 19letý rybář Erli Perreira, který žije u řeky Solimoes asi sto kilometrů od brazilského Manausu.

Foto: Profimedia.cz

Kostra pirani na vyschlém dně řeky Solimoes.

V suchém a horkém počasí se šíří požáry vzniklé při mýcení lesa chovateli dobytka a pěstiteli sóji. To urychluje půdní erozi.

V brazilském státě Mato Grosso za letošek zaznamenali 19 000 požárů lesa oproti 5000 z loňska. „Vrátili jsme se od hašení požáru a už jsme museli k dalšímu. Letošek byl rušný,“ uvedl šéf jednoho z tamních požárních sborů Edimar Abreu.

Sbor založil Texasan John Carter, který se před 15 lety rozhodl žít v Amazonii jako zemědělec. Také on potvrdil, že se za tu dobu výrazně oteplilo. „Amazonie se bezpochyby mění. V roce 2030 nebo 2040 tady budeme mít jen samé křoví, jestli se něco nezmění,“ uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Vyschlé dno Rio Negro

Foto: Profimedia.cz

Rybář s lodním motorem na kraji amazonského pralesa u břehu Rio Negro

Velké sucho postihlo Amazonii naposledy před pěti lety. Loni to byly záplavy.  Klimatologové předpovídají, že oblast v následujících desetiletích čekají extrémní výkyvy počasí. Nejdramatičtější scénáře hovoří o masovém vymírání lesů v důsledku suchých období trvajících roky. Ty by mohly přijít do poloviny století. Očekává se, že do roku 2100 by v důsledku klimatických změn mohla teplota v Amazonii vzrůst o tři až pět stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám