Hlavní obsah

Amatéři zachytili průlety tajného raketoplánu USA

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Průlety supertajného raketoplánu Pentagonu X-37B na oběžné dráze kolem Země zachytila skupina amatérských astronomů v USA a v dalších státech. X-37B vynesla 22. dubna raketa Atlas V 2 a jeho poslání obklopily spekulace zahrnující testování laserové zbraně.

Článek

Kosmické plavidlo oběhne Zemi asi za 90 minut ve výšce přes 250 km podél 40. rovnoběžky jižně od New Yorku a stejnou oblast na Zemi míjí jednou za čtyři dny, což je obvyklé pro americké průzkumné družice, řekl listu The New York Times Ted Molczan, člen sítě amatérských astronomů z kanadského Toronta.

Britský deník The Times naznačil, že 5,5tunové kosmické plavidlo s autopilotem o délce necelých devět metrů a s rozpětím křídel přes čtyři metry může testovat i laserovou zbraň, čímž by se otevřela militarizace kosmu. Podle expertů má solární baterie a může létat až 270 dní.

Náměstek ministra letectva a bývalý astronaut Gary Payton však testy útočné zbraně popřel a hovoří o létající laboratoři, určené k pomoci pozemním operacím, což vede k závěrům, že jde o nový prostředek špionáže z vesmíru, jenž může nahradit nynější družicové systémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám