Hlavní obsah

Akta k atentátu na Kennedyho ukázala neschopnou FBI

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná převratná odhalení, žádné potvrzení či jen posílení konspiračních teorií se nekonala. Ačkoli si od 2891 dokumentů k zavraždění prezidenta Johna F. Kennedyho 22. listopadu 1963 v Dallasu, jež nyní odtajnila americká Správa národních archívů a záznamů (NARA), mnozí slibovali alespoň další kamínky do mozaiky, čekalo je zklamání, upozornila CNN.

Foto: Reuters

Bývalý americký prezident John F. Kennedy na archivních záběrech krátce před atentátem.

Článek

„Nevím, co kdo čekal. Nepíše se v nich, že by Kennedyho zabili Sověti ani že by atentát připravili Američané – krajní pravice, tajné služby či jednotlivci v nich, naftoví magnáti, mafie, viceprezident Lyndon B. Johnson,“ potvrdil Marty McGuiness z Kalifornské univerzity.

Proč agenti spali?

„Můžeme je převracet tam a zpět, jak dlouho budeme chtít. Avšak jednoznačný důkaz, že všechno bylo jinak, než zjistily dva vyšetřovací výbory Kongresu, chybí,“ dodal publicista Nigel Harrison.

Jedna z nejpozoruhodnějších částí potvrzuje, že tehdejší vedení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v čele s Edgarem Hooverem, protihráčem bratrů Kennedyových, vědělo o záměrech zabít Leeho Harveyho Oswalda, Kennedyho vraha.

„Minulou noc jsme dostali telefonát od naší pobočky v Dallasu o muži, který klidným hlasem hovořil o tom, že je členem skupiny, která se chystá zabít Oswalda,“ píše Hoover.

FBI údajně zalarmovala místní policii, aby poskytla Oswaldovi dostatečnou ochranu. To se však nestalo a mafián Jack Ruby, majitel striptýzového baru, ho zastřelil před zraky policistů a před televizním kamerami. „Je to neomluvitelné,“ napsal Hoover.

„Pořád nevíme, proč Hoover nenasadil k Oswaldově ochraně své lidi a přenechal vše přetíženým a chaotickým místním. Kdy jindy měli jít do akce agenti FBI než po smrti prezidenta?“ ptá se McGuiness.

Z dokumentů není jasné, zda na dallaskou policejní stanici telefonoval Ruby. Ten celou dobu tvrdil, že jednal na vlastní pěst.

Kreml se bál

Web Politico v odtajněných dokumentech našel informaci, že Oswald dva měsíce před Dallasem hovořil s agentem sovětské rozvědky KGB. Oswald mluvil telefonicky „lámanou ruštinou“ s Valerijem Kostikovem, sovětským konzulem v Mexiku, což Ústřední zpravodajská služba CIA považovala za krytí pro důstojníka KGB. V Sovětském svazu podle zpravodajců zavládla po Dallasu panika.

„Náš zdroj konstatuje, že sovětští představitelé se bojí, že poté, co jsme teď přišli o lídra, může nějaký nezodpovědný generál odpálit jadernou střelu na Sovětský svaz,“ stojí v jednom z hlášení od zpravodajce s vazbami na Kreml.

V neděli prezident Trump slíbil, že zbytek dokumentů bude zveřejněn do půl roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám