Hlavní obsah

Američtí piloti už smí do Londýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDݨN

Americké vojenské letectvo uvolnilo v úterý zákaz, který bránil jeho příslušníkům dislokovaným na základnách v Anglii navštěvovat Londýn. Byl vydán po čtvrtečních teroristických útocích.

Článek

Zveřejnění zákazu vyvolalo v úterý velkou nevoli Britů. Konzervativní poslanec Andrew Robathan řekl, že doufal, že "naši američtí spojenci prokáží více odvahy".

Americké rozhodnutí musel vysvětlovat v médiích chargé d'affaires USA v Británii David Johnson. Zdůraznil, že ostatní americké složky normálně fungují a Londýnu se nevyhýbají. I tak ale krok zpochybnil obvyklá veřejná prohlášení, že obě země stojí v boji proti terorismu bok po boku. Oficiální vysvětlení říká, že jde o rozhodnutí ze čtvrtka, které velitel "zapomněl" zrušit.

Generál Major Michael Goul z letecké základny v Lakenheath se za zákaz omluvil: " Je nám skutečně líto, a budeme nadále stát po vašem boku jako partneři ve válce v terorismu."

Velitel amerických sil v Evropě generál James L. Jones v belgickém Monsu řekl v prohlášení: "Uvolnili jsme omezení cestovat pro příslušníky americké armády ve Spojeném království. Všichni byly varováni, aby byli ostražití, nemůžeme dovolit se nechat zastrašit terorismem Všichni příslušníci byli povzbuzeni, aby pokračovali v běžné rutině."

V Anglii je dislokováno 12 000 příslušníků letectva v Mildenhallu a Lakenheathu v hrabství Suffolk. Ani jejich rodinní příslušníci neměli cestovat do Londýna a využívat dálnici M25.

"Staráme se o bezpečnost našich lidí a snažíme se dělat vše, co by je chránilo," uvedl mluvčí letecké základny Britského královského letectva Mildenhall Matt Tulis.

Reklama

Výběr článků

Načítám