Hlavní obsah

Američtí inspektoři budou hlídat "muslimské" přístavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká vláda rozmístí do některých přístavů muslimských zemích své inspektory. Podrobnými kontrolami nákladů chce předejít jakýmkoli projevům a rozšiřování terorismu. O tomto nejnovějším plánu amerického prezidenta George Bushe informovala na svých stránkách britská BBC.

Foto: Pavel Mašek

Poolbilliardové koule

Článek

Obchod USA je totiž z devadesáti procent závislý na lodní přepravě a vláda míní, že právě přístavy jsou oblíbeným centrem teroristů. 

Inspektoři, kteří budou kontrolovat strategická místa, budou vybaveni rentgenovou technologií a radiačními detektory. Rozmístění amerických inspektorů by se podle BBC mělo dotknout například Dubaje, Malajsie a Turecka, tedy míst s převážně muslimskou populací. 

Tažení proti teroru

"Rozšíříme zónu naší bezpečnosti tak, aby se americké přístavy a hranice staly poslední linií obrany, ne první," uvedl americký ministr pro vnitřní bezpečnost Tom Ridge.

Americké zpravodajské služby se obávají, že teroristická síť al-Kajdá by mohla používat některé přístavy muslimských zemí k tomu, aby přes ně převážela zbraně do USA. 

Dvacet velkých přístavů v Evropě a v Asii již s přítomností amerických inspektorů souhlasilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám