Hlavní obsah

Americký scénář úderu na Irák: do měsíce bude po válce

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Válka proti Iráku, která může nastat do týdne, maximálně do dvou, není jediným a rozhodně ne konečným řešením irácké krize. V listě Vremja MN to ve čtvrtek napsal komentátor agentury RIA-Novosti Viktor Litovkin s odvoláním na nejmenovaného amerického diplomata. Přesný termín útoku závisí na tom, zda RB OSN schválí další rezoluci o Iráku, nebo ne.

Foto: Martin Tlustý

Sluncem zalité zámecké nádvoří z ptačí perspektivy vyfotografované z vysokozdvižné plošiny firmy Kyllar.

Článek

Druhým scénářem pro postup proti Iráku však podle uvedeného diplomatického zdroje může být odchod amerických vojsk v případě, že by se Saddám Husajn vzdal své pozice a v Bagdádu se změnil režim. Třetím scénářem by mohlo být časově neohraničené "obléhání" Iráku do doby, dokud tam bude vládnout nynější diktátor.

Hlavním cílem USA přitom je zásadní změna situace v Iráku, odstranění Saddáma Husajna a odzbrojení jeho režimu.

Bude třeba co nejrychleji najít Husajna

Pozemní fáze operace proti Iráku by se měla uskutečnit ze dvou směrů - severu a jihu. Pokud však vzhledem k zatím odmítavému postoji Turecka nebude možný útok ze severu, pak se uskuteční z jihu - z Kuvajtu, z jihozápadu - ze Saúdské Arábie a ze západu - z Jordánska. Samozřejmě, že by se armáda chtěla vyhnout Bagdádu, řekl diplomat. Při bojových akcích ve městě totiž vždy hrozí velké ztráty na obou stranách, ale zřejmě se tentokrát nebude možné jim vyhnout. Proto bude hlavním úkolem co nejdříve najít Husajna a zbavit ho vlády a potom budou moci hlavní části vojsk opustit iráckou metropoli.

USA počítají se ztrátou pár desítek svých vojáků

Na tom, jak rychle splní koaliční vojska zmíněný úkol, bude záviset výše ztrát, uvedl diplomat. Na irácké straně je prý třeba počítat se stovkami obětí v řadách civilistů a několika tisíci mezi vojáky. Na americké straně se počítá s několika desítkami obětí mezi vojáky. Větší ztráty mezi vojáky a důstojníky by USA pokládaly za nepřijatelné.

Kandidáta na funkci iráckého prezidenta by chtěl Washington najít mezi vedoucími činiteli vládnoucí strany BAAS, a pokud se to nepodaří, pak mezi představiteli irácké opozice, kteří nyní žijí v USA.

Američané doufají v neutralitu Kurdů

Důležitou otázkou je také role Kurdů. Washington doufá v jejich neutralitu - nepotřebuje jejich účast v boji proti Saddámovu režimu, jako tomu bylo v případě Severní aliance v Afghánistánu. Potřebuje však, aby v týlu svých vojsk měl klid, aby jim nikdo neudeřil do zad, řekl diplomat.

Je také přesvědčen, že turecká armáda neudeří na pozice iráckých Kurdů. Mezi nimi a Tureckem totiž panují dobré vztahy, protože iráčtí Kurdové nepodporují boj tureckých Kurdů proti Ankaře.

Do měsíce bude po válce

Operace proti Iráku nepotrvá podle amerického diplomata déle než měsíc. Za svého hlavního protivníka pokládá americká armáda Saddámovu republikánskou gardu, která bude patrně bojovat až do konce. Pokud jde o iráckou pravidelnou armádu, pak by její velitelé měli co nejdříve pochopit, na čí straně je rozhodující převaha, a zastavit svůj odpor. Rozhodně se Američané neobávají rozsáhlé partyzánské války, soudí diplomat.  

Reklama

Související témata:

Související články

Riceová: udeříme i bez rezoluce OSN

Spojené státy jsou připraveny vojensky odpovědět na hrozby, které představuje Saddám Husajn, a to i v případě, že Rada bezpečnosti OSN odmítne druhou rezoluci...

Podle Izraelců začne válka příští úterý

Spojené státy zaútočí na Irák v úterý 18. března. Přesné datum padlo při úterní televizní rozpravě v izraelské televizi Channel 2. Autorem výroku je odborník...

Výběr článků

Načítám