Hlavní obsah

Americký politik ubodal novináře, vinil ho z prohry ve volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký politik z Nevady Robert Telles je podezřelý z vraždy investigativního reportéra Jeffa Germana. Zprávu o Tellesově zatčení přinesl ve středu deník Las Vegas Review-Journal, v němž novinář, jehož našli ubodaného, působil. Motivem mohly být Germanovy články o nevhodném chování politika, jež zřejmě přispěly k tomu, že prohrál stranické volby.

BEZ KOMENTÁŘE: V Las Vegas zadrželi místního politika podezřelého z vraždy investigativního novinářeVideo: KTNV, AP

 
Článek

K vraždě došlo minulý pátek. Jeffa Germana, reportéra deníku Las Vegas Review-Journal, našli v sobotu ubodaného v jeho domě.

Policisté v Las Vegas v úterý požádali veřejnost o pomoc s dopadením pachatele násilné vraždy z minulého pátku. Na tiskové konferenci zveřejnili i fotografii auta podezřelého, načež přišel průlom v případu.

Foto: Profimedia.cz

Policista před domem místního politika Roberta Tellese podezřelého z vraždy novináře Jeffa Germana

Ve středu zatkli Roberta Tellese, který působí jako tzv. public administrator (veřejný správce) nevadského okresu Clark County.

Podle deníku Las Vegas Review-Journal, kde zavražděný novinář působil, potvrdila ranní domovní prohlídka podezření, že Telles novináře zabil kvůli článkům o politikově nevhodném chování v úřadu.

„Zatčení Roberta Tellese je pro redakci Review-Journal obrovskou úlevou a zároveň rozhořčením,“ uvedl editor deníku Glenn Cook. „Je pro nás velkou úlevou, že je Telles ve vazbě, a jsme rozhořčeni, že náš kolega byl zavražděn zřejmě kvůli informování o zvoleném úředníkovi. Novináři nemohou vykonávat důležitou práci, kterou po nich veřejnost požaduje, pokud se bojí, že prezentování faktů by mohlo vést k násilné odplatě,“ upozornil editor.

Redakce také poděkovala policii a vyjádřila rodině zavražděného kolegy upřímnou soustrast.

Na veřejnost se také dostaly dvě nahrávky z vyšetřování vraždy, která zřejmě začala jako roztržka mezi dvěma muži. Jedno video zachycuje pachatele, na druhém, které přispělo k dopadení Tellese, je jeho vozidlo.

Zavražděný reportér měsíce pokrýval Tellesovo kontroverzní jednání v úřadu. Podle současných i bývalých kolegů politik vytvářel toxické prostředí na pracovišti, šikanoval své podřízené a udržoval milostný poměr s jednou z kolegyň. Telles obvinění popíral. V červnu se politik za Demokraty ve stranickém hlasování, tzv. primárkách, umístil třetí, a do voleb o znovuzvolení proto jít nemohl. Brzo mu tak má skončit mandát.

„Už napsal čtyři články. Mysleli byste, že má lepší věci na práci,“ napsal Telles na Twitteru koncem června po prohraných volbách a obvinil Germana, že se jako „divoké zvíře“ probírá jeho odpadky v popelnici před domem. „Myslím, že ho štve, že jsem se neodplazil do díry a neumřel jsem,“ uvedl Telles v dalším tweetu.

Podle Cooka se German nikdy nesvěřil s obavami o své bezpečí kvůli reportování o Tellesových aférách. Poslední zprávu o něm vydal 22. června, kdy informoval o politikově prohře ve stranickém hlasování.

Zesnulý devětašedesátiletý Jeff German měl ve středu soukromý pohřeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám