Hlavní obsah

Američané zastřelili omylem 10 iráckých policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLUDŽÁ

Páteční přestřelka mezi vojáky Spojených států a neznámými ozbrojenci v Iráku skončila nepříjemným překvapením. Místo teroristů zabili Američané deset iráckých policistů, pět jich navíc vážně zranili. Incident se odehrál ve města Falludžá. Příčina "nedorozumění" se vyšetřuje.

Foto: Stanislava Dvořáková

Hostesky Libchavského masopustu s úsměvem vítaly přicházející návštěvníky.

Článek

Americká armáda se k neštěstí odmítá zatím vyjádřit. Svědci však tvrdí, že k divoké přestřelce došlo nedaleko vojenského stanoviště na přístupové silnici k městu Falludžá, tj. jen třicet kilometrů západně od Bagdádu.

Kdo vystřelil první?

Podle světových agentur začal masakr nedorozuměním. Američané se domnívali, že tři z policistů jsou zloději. Zatím však není jasné, která strana vypálila první výstřel.

Údaje o počtu mrtvých se navíc kvůli nedostaku informací přímo z místa rozcházejí. Zatímco francouzská tisková agentura AFP uvádí, deset obětí, britský Reuters už "jen" osm, americká AP naopak dvanáct. Na počtu zraněných se ale všechny shodly - údajně jde o pět osob.

Zpráva o incidentu se rychle roznesla městem. Před vojenskou základnou USA se srotil dav a žádá okamžité vyšetření chybného postupu ozbrojených sil. Na nové podrobnosti k případu tam čekají netrpělivě také příbuzní. Jména obětí totiž ještě nebyla zveřejněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám