Hlavní obsah

Američané v KLDR možná viděli bombu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Mezinárodní delegace navštívila během pětidenní návštěvy KLDR severokorejský jaderný komplex v Jongbjonu. "Byli jsme v Jongbjonu," citovala v sobotu agentura Reuters prohlášení profesora Stanfordské univerzity Johna Lewise po návratu delegace z Pchjongjangu do Pekingu.

Foto: Petr Mráček

Konference farmaceutických asistentů a lékárníků, Praha 2014

Článek

Je to poprvé od loňského vypovězení inspektorů OSN, kdy vedení KLDR umožnilo cizincům vstoupit do zařízení. Severní Korea tak splnila svůj slib z minulého týdne, kdy souhlasila, že ještě před plánovaným dalším kolem šestistranných rozhovorů o řešení jaderné vpustí do tohoto zařízení americký tým včetně odborníka na nukleární problematiku. Není jasné, zda

Ukázali Korejci bombu?

Pchjongjang tvrdí, že se americká delegace, která v sobotu ukončila neoficiální návštěvu Severní Koreje, se seznámila s blíže nespecifikovanou severokorejskou "jadernou odstrašující silou".

Zatím není jasné, zda Američané viděli přímo jadernou bombu, o které se Západ domnívá, že ji KLDR má k dispozici. "Spojené státy nás, jak známo, přinutily vytvořit jaderné odstrašující síly, které jsme předvedli (vedoucímu americké delegace Johnu) Lewisovi a jeho skupině," řekl mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí citovaný oficiální agenturou KCNA.

Podle jeho mnohoznačných slov měla ukázka rozptýlit americké pochybnosti o severokorejských jaderných aktivitách a posloužit jako "důležitý příspěvek k mírovému řešení jaderné otázky mezi Severní Koreou a Spojenými státy".

Protože se členové delegace zavázali nejprve informovat odpovědná místa, není jasné,

Delegace viděla, co chtěla

Členem delegace byl i Sig Hecker, který v letech 1985-1997 řídil americkou národní laboratoř v Los Alamos; vědecké středisko, jež vyrobilo první americkou jadernou bombu. Ten uvedl pro CNN: "Byli jsme pozváni ministerstvem zahraničí, jemuž jsme zaslali všechny naše požadavky, a ono je splnilo, dokonce, když jsme přišli s dalšími, vyšlo nám vstříc. Severní Korea byla velmi ochotná spolupracovat." Výsledky mise však ani on nezveřejnil, nejprve míní informovat americkou vládu.

Mezi dalšími členy delegace byl také čínský expert ze Standfordovy univerzity, dva zahraničněpolitičtí poradci amerického Senátu, kteří už dříve navštívili Pchjongjang, a bývalý činitel ministerstva zahraničí, který jednal s KLDR.

Jednání na za čínské peníze?

Čína údajně nabídla Severní Koreji 50 milionů dolarů ve snaze zainteresovat Pchjongjang na účasti v dalších mezinárodních rozhovorech o severokorejském jaderném programu. S odvoláním na diplomatické zdroje v USA o tom informoval v sobotu japonský deník Asahi šimbun. Podle něho by mělo jít o přímou finanční pomoc a ne o dodávky paliva či potravin, kterých se severokorejskému režimu dlouhodobě nedostává. Nabídku údajně učinil předseda čínského parlamentu Wu Pang-kuo během říjnové návštěvy Severní Koreje.

Rozhovory možná v únoru

Čína se ve spolupráci s Japonskem, Ruskem, Jižní Koreou a Spojenými státy snaží zorganizovat nové kolo šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu, který ve světě vyvolává znepokojení. Podle dnešní zprávy agentury Reuters analytici soudí, že jednání by se mohlo uskutečnit příští měsíc.

Minulou neděli vedoucí představitelé Pchjongjangu oznámili, že souhlasí s účastí v novém kole jednání o jaderném programu KLDR. Jednání má začít počátkem tohoto roku. O přesném termínu bude šest zúčastněných zemí ještě jednat.

Krize trvá půldruhého roku

Krize okolo severokorejských jaderných zbraní vypukla v říjnu 2002. Téhož roku Pchjongjang přiznal, že má tajný program na obohacování uranu, který by bylo možné použít do jaderných bomb. Loni uvedl, že už má atomovou bombu, což se nepotvrdilo. První kolo jednání s KLDR v srpnu 2003 skončilo bez úspěchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám