Hlavní obsah

Američané dobývají Fallúdžu, atentáty neustávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Vlna násilností nepřestává sužovat irácká města. Zatímco se americké a irácké jednotky s pomocí Britů snaží dobýt vzbouřenou Fallúdžu, zasáhly jiná města bombové atentáty. Při prvním zahynulo v neděli v severoiráckém Mosulu pět lidí, noční exploze nálože v Bagdádu zabila sedm lidí. Další dva Iráčané zahynuli při explozích bomb na silnicích jižně a západně od Bagdádu.

Foto: Jiří Smutný

Současné náměstí Míru

Článek

Irácké ministerstvo vnitra uvedlo, že v Bagdádu se jednalo o pumový útok proti hlídce iráckých provládních sil, která dohlížela na bezpečnost ve čtvrti Žadríja u Tigridu, kde se nachází několik ambasád a úřadů.

V metropoli a dalších místech Iráku pokračovalo násilí celý víkend. Například koordinované pumové atentáty v Bagdádu v sobotu ráno zničily pět křesťanských kostelů. Centrem metropole pak otřásl i výbuch minometné střely před jednou z nemocnic, který usmrtil strážce objektu, a exploze na parkovišti hotelu využívaného zahraničními novináři.

Nálož v Mosulu vybuchla v autě, jehož řidič se srazil s jiným vozem na mostě. Exploze zničila několik dalších automobilů. Není jasné, kam řidič s výbušninami mířil a koho chtěl zabít. Podobně jako v jiných částech Iráku, i v Mosulu jsou nejčastějšími terči pumových atentátů vojenské kolony koalice.

Pokračují boje o Fallúdžu

Americká armáda v pondělí propustila hlavního vyjednávače iráckého města Fallúdža. Šajch Chálid Džumajlí krátce po propuštění řekl, že zástupci Fallúdže na protest proti jeho zatčení přestali s vládou vyjednávat o ukončení bojů. Američané zde již zabili přes 100 lidí.

"Fallúdžané přerušili vyjednávání navzdory tomu, že se podařilo dosáhnout pokroku. Protestovali proti mému zatčení," řekl Džumajlí. Naznačil, že rozhovory by mohly být obnoveny, kdyby Američané zastavili bombardování města. Spolu s Džumajlím Američané v pátek zatkli také velitele fallúdžské policie a dva policejní důstojníky.

Nedělní boje ve Fallúdži trvaly devět hodin. Povstalci se shromáždili hlavně v jižní a východní části města a kvůli střelbě byla zablokována silnice do Bagdádu. Američané nasadili tanky a dělostřelectvo, avšak neútočili na mešitu, kam se prý povstalci uchýlili.

Australský novinář je volný

Austrálie dnes oznámila, že únosci po 24 hodinách zadržování propustili australského novináře Johna Martinkuse. Unesli ho v sobotu večer před jeho hotelem v Bagdádu a po výslechu se ho rozhodli propustit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám