Hlavní obsah

Albrightová: Bush dráždí teroristy

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Výroky o "vyvolenosti bohem" provokuje prezident Bush a někteří členové jeho administrativy teroristy a podněcuje jejich nenávist. Na teologické fakultě Yaleské univerzity ve státě Connecticut to v úterý řekla bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.

Foto: Jan Kaše

Vernisáž v Galerii Evropského domu

Článek

Ocenila, že prezident sice od počátku prohlašoval, že USA vedou válku s teroristy, a nikoli s islámem, ale za málo prospěšné označila projevy, z nichž vyplývá, že "Američané mají výjimečný vztah k bohu, nebo že rozumějí boží vůli lépe než věřící jiných kultur a zemí," řekla.

"Opravdu ničemu nepomůže, když americký vojenský činitel odpovídající za zpravodajské informace o al-Kajdá tvrdí, že jsme v armádě boží a že Bush byl ustanoven bohem," upozornila Albrightová s odvoláním na výrok generála Williama Boykina.

K invazi do Iráku poznamenala, že si podobně jako nynější administrativa myslela, že Saddám má zbraně hromadného ničení, ale nevěřila v existenci jeho kontaktů s al-Kajdá, ani že preventivní úder proti Iráku je rozumné řešení. "Myslím si nyní, že Irák se stal magnetem či shromaždištěm všech rozmanitých skupin, které nás nenávidí," řekla.

Bush před komisi

Zřejmě již příští týden bude veřejně a pod přísahou vypovídat před komisí pro vyšetření útoků 11. září 2001 bezpečnostní poradkyně prezidenta Condoleezza Riceová, napsal list The Washington Times.

Bush k tomu svolil v úterý po dlouhých průtazích. "Nařídil jsem tento stupeň spolupráce, protože jej považuji za nezbytný pro získání úplného obrazu o měsících a letech, jež předcházely vraždě našich spoluobčanů 11. září 2001," prohlásil Bush.

Republikáni doufají, že Riceová před komisí vyvrátí obvinění, která na témže fóru proti prezidentovi minulý týden vznesl bývalý protiteroristický expert Bílého domu Richard Clarke, podle něhož Bush před 11. zářím nebral dostatečně vážně nebezpečí al-Kajdá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám