Hlavní obsah

Al-Džazíra: iráčtí ozbrojenci popravili amerického vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V pondělí večer arabská televizní stanice al-Džazíra oznámila, že jí bylo doručeno prohlášení, ve kterém skupina iráckých ozbrojenců tvrdí, že na přiloženém videozáznamu je poprava amerického vojáka Matta Maupina.

Foto: Václav Šilha

Povánoční hodování

Článek

Televize odvysílala videozáznam, na kterém hovoří Maupin krátce poté, co byl unesen 9. dubna při přepadení jeho konvoje západně od Bagdádu.

Následoval zrnitý temný záběr na záda klečícího muže. Nejmenovaný důstojník televizi ABC informoval, že na videozáznamu je údajný Maupin se zavázanýma očima v temné místnosti střelen do hlavy.

Al-Džazíra v pondělí uvedla, že skupina v přiloženém prohlášení tvrdí, že její členové záložníka z Ohia zastřelili. Dva vysocí důstojníci Pentagonu zpravodajské stanici CNN řekli, že však nemohou totožnost zabitého potvrdit, protože videozáznam není celistvý a nedá se poznat, zde klečící osobou je skutečně Maupin. Rodiče dvacetiletého Maupina přesto byli o popravě informováni, navštívil je důstojník v doprovodu tiskového mluvčího majora Willieho Harrise.

Rodinu vojáka podle CNN 21. června také přijal americký prezident George Bush na palubě letadla Air Force One. Maupin byl zajat při útoku na zásobovací kolonu, která přepravovala palivo. Při přepadení zahynuli tři američtí civilisté, kteří pracovali pro firmu Kellogg Brown & Root, patřící koncernu Halliburton. Seržant Elmer Krause byl po útoku prohlášen za nezvěstného. Jeho pozůstatky byly objeveny 23. dubna.

Osud uneseného Hassouna je neznámý

V neděli al-Džazíra zveřejnila video, kde byl záběr na jiného muže se zavázanýma očima v uniformě námořní pěchoty. Pentagon ovšem nepotvrdil, že muž na záběrech byl skutečně zmizelý Wassef Ali Hassoun. Přitom byl ukázán jeho průkaz totožnosti.  [celá zpráva]

Otec dalšího zmizelého muže, překladatele námořní pěchoty Wassefa Ali Hassouna, v pondělí žádal pro svého syna milost ve jménu Alláha. Zprávy o jeho propuštění nepotvrdily.

Překladatel, který byl veden jako nezvěstný od 20. června, je libanonského původu. Údajně má mít v Libanonu ženu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám