Hlavní obsah

AI: němečtí policisté hrubě zacházejí s cizinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Německá policie používá při zatýkání neodůvodněné násilí. Hrubě zachází zejména s cizinci. Ve své nové zprávě nazvané Zpět v ohnisku, zveřejněné ve čtvrtek, to tvrdí britská organizace Amnesty International (AI) sledující celosvětově dodržování lidských práv.

Foto: Lenka Žáčková

Restaurátoři v Národním divadle v Praze.

Článek

AI píše, že němečtí policisté v několika případech při zatýkání podezřelé kopali, bili je a jinak je ponižovali. Mezi časté prohřešky mužů zákona patří například rasistické nadávky určené zadrženým.

"Bohužel, významná část obvinění nadále přichází od cizích státních občanů a příslušníků etnických menšin," píše Amnesty.

AI: jsou i mrtví

AI tvrdí, že Německo může nedělá dost proto, aby se násilníci v uniformách ze svých činů zodpovídali. Organizace předkládá 20 případů policejního násilí v zemi. Připomíná mimo jiné případ súdánského uchazeče o azyl, jenž zemřel při deportaci ze SRN v letadle. Byl svázán, měl páskou zalepená ústa a na hlavě přílbu.

AI popisuje také ve zprávě popisuje případ mladého německého, duševně nemocného muže, který podle zpráv zemřel, když ho na policejní stanici spoutaného na podlaze ukopali muži zákona k smrti.

Organizace na neodůvodněnou policejní brutalitu v SRN upozornila už letech 1995 a 1997. V nové zprávě konstatuje: nic se dosud nezměnilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám