Hlavní obsah

Agentura OSN přiznala, že zaměstnává členy Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Příslušníci radikální organizace Hamás získávají peníze od OSN. Na konta jim je posílá konkrétně Agentura pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA). Podle izraelských sdělovacích prostředků v ní jsou radikálové řádně zaměstnáni.

Foto: Pavel Čempěl

V letošním roce se nového asfaltu dočkala Mládežnická ulice v Bohumíně-Skřečoni.

Článek

Skandál rozpoutal šéf UNRWA organizace Peter Hansen ve včerejším rozhovoru pro televizi CBC.

"Jsem si jist, že jsou na výplatní listině UNRWA členové Hamásu, ale není to žádný zločin. Hamás je politická organizace. Ne všichni jeho členové jsou radikálové. Neděláme politické síto a nikoho kvůli jeho přesvědčení nevylučujeme. Od zaměstnanců ale očekáváme, že budou dodržovat zásady OSN, mezi něž patří neutralita," řekl Hansen.

Kanadská vláda každoročně přispívá na činnost UNRWA deseti milióny dolarů.

Spor o nosítka a rakety

Agentura v neděli vyzvala Izrael, aby se omluvil za tvrzení, že ozbrojenci v pásmu Gazy v jejích vozech agentury převážejí rakety, jimiž útočí na Izrael.

Izraelský zástupce při OSN Dan Gillerman naopak dopisem požádal generálního tajemníka OSN Kofiho Annan, aby Hansena odvolal z funkce.

Izraelská armáda minulý týden zveřejnila letecké záběry, na nichž údajně Palestinci nakládají do auta s logem OSN raketu Kásam.

Palestinský zaměstnanec UNRWA však tvrdí, že raketa na záběrech zachycena není. "Kdyby tam byla výbušnina, nemohl bych ji do vozu hodit, ale musel bych ji opatrně uložit," řekl na vysvětlenou.

Hansen také odmítl, že by šlo o raketu.

Další mrtví, i civilisté

Při dnešní akci proti radikálům na západní břehu Jordánu a v Gaze zemřelo dvanáct Palestinců a jeden izraelský voják. Mezi oběťmi jsou nejméně dva civilisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám