Hlavní obsah

Aféra Kelly pohřbila Blairův sen o euru

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Aféra Kelly pohřbila odhodlání britského premiéra Tonyho Blaira uspořádat referendum o připojení k eurozóně ještě před volbami příští rok. Podle úterního listu The Guardian spor vlády a stanice BBC způsobil, že předvolební kampaň podporující jednotné evropské platidlo se dostala na scestí.

Foto: Jakub Homolka

Mikulášská nadílka v Nemocnici u Sv. Jiří v Plzni

Článek

Ještě před pár týdny chtěl premiér postavit svou předvolební kampaň právě na lidovém hlasování o přijetí eura. Smrt zbrojního experta Davida Kellyho ale vše zastínila a premiér nyní musí tvrdě bojovat o důvěru svých voličů. Čelí totiž nejvážnější krizi, která ho ve funkci zastihla. "Blair nemá žádnou šanci, aby referendum získalo většinovou podporu ještě před volbami," napsal list The Daily Telegraph.

Labouristi jsou frustrováni

Vláda navíc podle pozorovatelů ztrácí kontrolu nad domácí agendou, což způsobuje frustraci uvnitř samotné Labouristické strany. Referendum jakoby nyní vymizelo z témat jednání a předvolebních příprav. Stává se tak největší obětí aféry Kelly, upozornil The Guardian. "S proevropskou kampaní jsem se již rozloučil. Bude zastíněna jinými věcmi. Musíme přijmout realitu," řekl pro list bývalý ministr Blairovy vlády George Foulkes.

To nadšeně vítají opoziční konzervativci, kteří věří ve volební vítězství. Jejich předseda Iain Duncan Smith nedávno pro Právo uvedl, že jeho strana euro nepodporuje.

Na řadě je Hoon a Blair

Vyšetřování Kellyho sebevraždy vstoupilo do třetího týdne, který bude pro Británii rozhodující. V úterý před soudci stanul šéf Výboru tajných služeb John Scarlett, který bránil sporný argument o tom, že Irák je připraven použít zbraně hromadného ničení do 45 minut. Upřesnil, že informace přišla od spolehlivého iráckého vojenského zdroje. Zároveň odmítl, že by vláda hrála jakoukoli roli při zfalšování iráckých důkazů.

Ve středu by měl svou výpověď podat ministr obrany Geoff Hoon. Největší senzace se očekává ve čtvrtek, kdy bude vypovídat premiér Blair a šéf stanice BBC Gavyn Davies.

Pozadí aféry

Aféru Kelly vyvolal novinář BBC Andrew Gilligan, který obvinil vládu, že před válkou v Iráku zveličila irácké nebezpečí, aby si tak zajistila podporu veřejnosti. Gilligan se odvolával na informace od Kellyho. Vláda se proti obviňování ohradila. Kelly poté spáchal sebevraždu a u části odborné i laické veřejnosti vzniklo přesvědčení, že se tak stalo v důsledku vládních tlaků na experta. To vládou silně otřáslo.

Reklama

Související témata:

Související články

BBC odtajní nahrávku Kellyho výroků

BBC vyrazila tvrdě proti obvinění, že dohnala k sebevraždě zbrojního experta Davida Kellyho. Tým špičkových právníků nyní připravuje podklady pro slyšení před...

Kauza Kelly nebude v přímém přenosu

Vyšetřování sebevraždy zbrojního experta Davida Kellyho nebudou přenášet v přímém přenosu televize ani rozhlas, oznámily to ve čtvrtek oficiální zdroje. Ještě...

Výběr článků

Načítám