Hlavní obsah

Zdravotní stav prezidenta je věcí veřejnou, shodli se kandidáti. Někteří si však kladou podmínky

Na otázku, zda je zdravotní stav prezidenta republiky věcí veřejnou, odpovídali v předvolebním studiu Novinek prezidentští kandidáti. Ačkoliv se uchazeči v základu vzácně shodli, tak rozdílný pohled mají na to, jak podrobně a kdy by měli svůj stav zveřejnit.

Zdravotní stav prezidenta je věcí veřejnou, shodli se kandidáti.Video: Novinky

 

Reklama

Článek

Zdravotní problémy mohou postihnout každého člověka, to platí i o prezidentovi republiky. Zatímco o problémech prvního polistopadového prezidenta Václava Havla jeho kancelář informovala občany poměrně podrobně, tak u končící hlavy státu Miloše Zemana to bylo spíše naopak.

Otázka, zda by občané měli znát zdravotní stav a kondici prezidenta, se hojně řešila předloni, když se Miloš Zeman přestal objevovat na veřejnosti. Tehdy se spekulovalo o jeho zdraví, relevantní informace veřejnost nedostávala ani poté, co Zemana odvezla ve vážném stavu do nemocnice sanitka s mobilní jednotkou JIP.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček se tehdy přímým dotazům na Zemanův stav vyhýbal a na sociálních sítích místo toho zveřejňoval žalmy či nepodstatné informace týkající se například toho, co měl mít Zeman v nemocnici k obědu.

Na anketní otázky neodpovídal generál ve výslužbě Petr Pavel, který jako jediný do studia Novinek nedorazil.

Výběr článků

Načítám