Hlavní obsah

Jiří Paroubek chtěl kandidovat na prezidenta

Jiří Paroubek je český politik, bývalý předseda ČSSD a premiér. Za svou neústupnost až zarputilost si vysloužil nelichotivou přezdívku „buldozer“. Dříve jeden z nejvýraznějších českých politiků se nakonec se stranou rozešel a založil vlastní politické uskupení. V roce 2021 uvedl, že zvažuje kandidaturu na post prezidenta. Od myšlenky na kandidaturu nakonec ustoupil a nekandidoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Tím, že zvažuje účast v prezidentských volbách 2023 s vidinou převzít úřad po stávajícím prezidentovi Miloši Zemanovi, se Jiří Paroubek netajil. Jak dříve uvedl, o kandidatuře uvažuje, kandidoval by však za podmínek, že bude mít za sebou organizaci, která mu s kandidátkou pomůže, a dostatek financí. V prezident

Paroubek se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Po studiích pracoval ve státním podniku Restaurace a jídelny (RaJ) v různých manažerských pozicích, nejvyšší funkce v podniku dosáhl jako ekonomický náměstek. Po roce 1990 se vrhl na podnikání v oblasti ekonomického poradenství.

V listopadu 1989 vstoupil do obnovované Československé sociální demokracie, v dalším roce se stal jejím ústředním tajemníkem. Současně působil i v pražské organizaci ČSSD. Právě s ČSSD se vyšvihl do vrcholné politiky, stal se premiérem a jedním z českých nejvýraznějších politiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám