Hlavní obsah

Janečkovi neuznali jeho vlastní podpis. Matematik doplatil na záměnu 2 a 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podnikatel Karel Janeček, jehož ministerstvo vnitra po kontrole podpisů vyřadilo z prezidentských voleb, se ve středu odvolal u Nejvyššího správního soudu (NSS). Matematika zaskočila především skutečnost, že ministerstvo neuznalo ani jeho vlastní podpis, neboť napsal nečitelně číslo občanského průkazu, z něhož nebylo jasné, zda je úvodní číslicí dvojka či jednička.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Janeček

Reklama

Článek

Ministerstvo vnitra vyřadilo Janečkovi na základě kontroly vzorků 26 tisíc podpisů. Podnikateli tak zbylo pouze 48 091 platných, čímž nebyla splněna podmínka odevzdání nejméně 50 tisíc platných podpisů.

„Při úterním nahlédnutí do archů s vyřazenými podpisy jsme dospěli ke zjištění, že přezkum výsledků ministerstva vnitra je na místě. Víme s jistotou, že mnohé podpisy byly vyřazeny neoprávněně. Je velmi vtipné, že jedním z neuznaných podpisů je můj vlastní!“ upozornil matematik, což dokladoval i příslušným petičním archem.

Foto: Facebook Karla Janečka

Podpisový arch s Janečkovým podpisem, který ministerstvo vnitra neuznalo.

Kamenem úrazu se ukázalo být nedbale napsané číslo občanského průkazu, z něhož není zřejmé, jakou číslicí začíná. Možná záměna dvojky a jedničky má pro matematika i symbolický význam, neboť je fascinován číslem 21.

Foto: Facebook Karla Janečka

Důvodem neuznání Janečkova podpisu byl nesprávný údaj v jeho dokladu, konkrétně občanském průkazu.

„Můj podpis byl vyřazen na základě čísla OP. Při ztotožňování je přitom rozhodujícím údajem datum narození,“ tvrdí podnikatel, podle něhož je třeba provést přezkum výsledků kontroly ministerstva vnitra.

Není to soutěž krasopisu, tvrdí Janeček

„Rozdíl mezi mou 2 a 1 je a nejedná se o soutěž krasopisu,“ uvedl Janeček v diskusi pod příspěvkem.

Faktem je, že ani podpis na petičním archu není totožný s podpisem na občanském průkazu a například v bance by tato parafa při ověřování podpisového vzoru zřejmě neuspěla.

Foto: Facebook Karla Janečka

Janečkův občanský průkaz

Podobně jako Janeček podal odvolání další z vyřazených kandidátů Karel Diviš. I on poukázal na možnou záměnu čísel a na skutečnost, že by je bylo možné v případě pochybností ručně dohledat.

Karel Diviš o neuznaných podpisechVideo: Novinky

Diviš a Janeček podali stížnost na vyřazení z prezidentských voleb

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám