Hlavní obsah

Diviš a Janeček podali stížnost na vyřazení z prezidentských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podnikatel Karel Diviš podal k Nejvyššímu správnímu soudu stížnost na vyřazení z prezidentské volby. Vnitro podle něj podhodnotilo počet odevzdaných podpisů a některé chybně neuznalo. Stejný krok učinil i další z vyřazených uchazečů, podnikatel Karel Janeček. Středa je poslední den, kdy mohou být stížnosti podány. V úterý soud evidoval dvě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na prezidenta Karel Diviš.

Reklama

Článek

„Stížnost má dva rozměry. Ministerstvo chybovost vzorku promítlo do celkového počtu odevzdaných podpisů, který je ale ve skutečnosti o více než tisícovku vyšší, než úředníci uvádějí,“ uvedl k obsahu stížnosti Diviš.

„Druhá věc je, že vyřadilo petenty, u nichž kvůli horší čitelnosti mohlo dojít k záměně čísel, jako jsou např. 0, 6 a 8, nicméně ručním ověřením v databázi šlo snadno dohledat, že tito lidé existují a jsou v evidenci obyvatel. Toto ruční hledání by přitom podle vlastní vydané metodiky dělat měli,“ dodal. Podle něj je možné, že se někdo přepsal v čísle občanského průkazu či datu narození.

Věří ve velký návrat

„Věřím, že naše argumentace je validní a že se nám povede 14. prosince velký návrat. Kampaň proto pokračuje,“ uvedl podnikatel, jemuž k uznání kandidatury chybělo 116 jmen.

Pro Novinky posléze uvedl, že podle něj by stačilo, kdyby se jako správných ukázalo 33 podpisů, protože pak by chybovost klesla natolik, že by měl potřebných 50 000 podpisů.

Další z vyřazených podnikatelů, Karel Janeček, kterému po vyřazení části podpisů zbylo 48 091 řádků, by potřeboval dodatečně uznat ještě 1909 podpisů.

„Nevzdávám se! Věřím v pravdu a spravedlivost,“ uvedl Janeček.

Ministerstvo letos odmítlo registrovat 12 uchazečů a dá se očekávat, že dvojici v úterý doručených podnětů podal některý z nich. Avizoval to i aktivista Pavel Zítko.

Naopak podnikatel Tomáš Březina řekl, že nakonec rozhodnutí napadat nebude, i když s ním nesouhlasí.

Úspěšní kandidáti nic zpochybňovat nebudou

Zpochybnit registraci někoho ze soupeřů se většina z úspěšných kandidátů nechystá.

„Nebudeme nic napadat. Necítíme, že by to byla naše role,“ řekla Právu mluvčí Petra Pavla Eva Hromádková. Stejný postup zvolila i Danuše Nerudová, bývalý rektor UK Tomáš Zima, poslanec Jaroslav Bašta (SPD), odborový předák Josef Středula i šéf ANO Andrej Babiš.

„Určitě ne, nevidím k tomu důvod,“ napsal Právu expremiér Babiš.

Březina se neodvolá proti vyloučení z prezidentských voleb

Prezidentské volby

Do souboje o Hrad připustilo minulý pátek ministerstvo vnitra devět uchazečů. Zpochybnit může některý z nich i registraci některého z protikandidátů.

Ještě o víkendu nad tím přemýšlel senátor Marek Hilšer v souvislosti s registrací Denisy Rohanové. Vnitro jí uznalo podpisy exposlanců za ČSSD, KSČM a ANO, jelikož podala kandidaturu už loni v říjnu, a tehdy ještě dotyční mandát měli.

„Přemýšlel jsem nad tím jako senátor, který ze své funkce cítí povinnost tu věc rozštípnout, aby o ní bylo rozhodnuto. Na druhou stranu nechci poškozovat kandidáty v jejich možnosti kandidovat. Tyhle dvě polohy se ve mně perou,“ řekl Hilšer Deníku N.

K prezidentským volbám v roce 2018 obdržel NSS dvě stížnosti. Ani jedné nevyhověl. Jednu podala podnikatelka a bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská, která kandidovala i letos.

Ani tentokrát ale podle vnitra nesplnila žádnou z nutných podmínek – ať už minimum 50 tisíc občanských podpisů (předložila jich 414), 10 senátorských (podala tři), nebo 20 poslaneckých (šest exposlanců). Odstraněny nebyly ve lhůtě ani vady, na které resort poukázal.

Počínaje středečním odpolednem má NSS 15 dnů na rozhodnutí, jestli někomu ze stěžovatelů vyhoví a vrátí ho zpět do hry, anebo ne.

Z odmítnutých kandidátů má největší šanci na návrat Diviš, míní právník

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám