Hlavní obsah

Piráti slaví úspěch, zvítězili v Mariánských Lázních a prodrali se do Prahy

Právo, Karolina Brožová
Praha

Komunální volby přinesly výrazný úspěch České pirátské straně. Zvítězila ve volbách do zastupitelstva Mariánských Lázní a zasedat bude i v zastupitelstvu hlavního města Prahy. Nový předseda Pirátů Lukáš Černohorský ale ve volbách v Ostravě neuspěl.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předvolební billboard Pirátů.

Článek

Černohorský se z úspěchu Pirátů v některých městech republiky radoval, radost mu však kazila vlastní prohra. Ve volbách do zastupitelstva Ostravy neuspěl, koalice Pirátů a zelených tam skončila se třemi procenty.

„Celorepublikově máme úspěch. Co se Prahy týče, tam měli Piráti dlouhodobě výsledky přes pět procent. Pražský lídr Jakub Michálek chce jít do opozice a být v kontrolním výboru,“ řekl Právu Černohorský.

Radost mu však udělali i kolegové z Mariánských Lázní. „V Mariánských Lázních jsme měli úspěch už v evropských volbách. Tamní Piráti tam vykonali velký kus práce,“ řekl Právu Černohorský.

Pět Pirátů v Mariánských Lázních

Neobává se, že by jeho vlastní prohru chtěl někdo ve straně použít proti němu. „Moravskoslezský kraj je výrazně levicový a panují tu jiné poměry než například v Praze,“ vysvětluje si, proč se do vedení Ostravy nedostal. Celé město však Piráti neztratili. Stále čekají na výsledky voleb v některých městských částech.

„Já bych řekl, že vyhráli hlavně obyvatelé Mariánských Lázní, protože v zastupitelstvu bude jedenáct nových lidí. Co se týče nás – my jsme získali pět mandátů, ze všech stran nejvíc (21 procent). Je to víc, než jsme čekali a v co jsme doufali. Teď nám začne práce,“ řekl Právu Ondřej Knotek, který se za Piráty dostal v Mariánských Lázních do zastupitelstva.

Jako druhé skončilo v Mariánských Lázních hnutí ANO se ziskem 11 procent a tří mandátů v zastupitelstvu.

S kým by však Piráti mohli složit koalici, nechtěl Knotek Právu říct. „Naším cílem je hledat se všemi zastupiteli, kteří se do vedení dostali, co nás spojuje. Samozřejmě budeme prosazovat náš program, za kterým si stojíme,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám