Hlavní obsah

Spojení KSČM a extrémní brněnské pravice? Bizarní i logické, říká politolog

Podle Miroslava Mareše, politologa a odborníka na extremismus z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, je společná kandidátka KSČM a pravicového hnutí Slušní lidé stejně překvapivá a bizarní jako logická.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Aktivisté z hnutí Slušní lidé při narušení divadelního představení v Brně v roce 2018

Článek

Jak lze z vašeho pohledu číst brněnské spojení levicové KSČM a pravicového hnutí Slušní lidé, které bylo v minulosti ministerstvem vnitra označeno jako extremistické? Jaké hodnoty je pro komunální volby spojují?

Na první pohled je toto spojení překvapivé a působí bizarně, když se podíváme na minulost některých lidí, kteří stáli za Slušnými lidmi. Na druhé straně to má logiku v jejich společných protivládních představách, zahraničněpolitické orien­taci.

Existuje tam spojnice odporu proti establishmentu. Slušní lidé se verbálně odstřihli od chuligánské minulosti spojené třeba s Johny Kentus Gangem (fotbalovými chuligány brněnské Zbrojovky), přičemž se snaží profilovat jako jakási protestní síla s úzkými vazbami na prokremelskou linku.

Soukupův List byl rozpuštěn, Slušní lidé mají pozastavenou činnost

Domácí

Může dál docházet k podobným seskupováním zdánlivě nesourodých stran?

Viděli jsme už něco podobného při posledních velkých vlnách demonstrací antivaxerů. Tam se hojně spojovaly subjekty z různých částí politického spektra, které se dříve lišily v náhledech na českou historii a na zahraniční politiku.

Ve chvíli, kdy tady máme zřetelně profilovaný vládní blok a dvě silné opoziční strany, každá s vyhraněným elektorátem – ANO a SPD, tak aby tomuto byl někdo schopen vzdorovat, potřebuje se spojovat. Podobné nesourodé koalice na komunální i celostátní úrovni jsou do budoucna pravděpodobné.

Konečná povede dál KSČM. Neměla protikandidáta

Domácí

Slušní lidé oznámili kandidaturu výrokem: „Zítra si zavážeme boty pěkně až nahoru. Tak, jak to máme rádi. Vyholíme plešky.“ Na koho taková rétorika cílí?

Myslím si, že je tam idea, že oni budou cílit na svoje původní příznivce, komunisti na svoje a nějak se to sečte. Ale samozřejmě to neznamená, že k tomu opravdu dojde.

Kdybychom sečetli hlasy komunistů, Slušných lidí a dalších dvou subjektů ve výsledcích voleb do brněnského magistrátu, tak by se tam sice dala najít pětiprocentní hranice, nicméně nelze vyloučit jiné přesuny. A také tu skutečnost, že původním voličům toto spojení může vadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám