Hlavní obsah

Ochránci zvířat tlačí na politiky

Právo, Pavel Cechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz klecových chovů zvířat, jejich přepravy mimo země Evropské unie, zpřísnění podmínek pro prodej živých ryb včetně vánočních kaprů či zařazení ochrany živočichů do Ústavy. To jsou některé ze dvanácti bodů, které by podle čtyř organizací na ochranu zvířat měli politici prosadit po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Češi v posledních letech opakovaně ukázali, že jim na tom záleží. Díky tomu jsme v České republice zakázali kožešinové farmy a klecové chovy slepic. Stále ale existují případy, kdy u nás zvířata zbytečně trpí,“ vysvětluje předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka.

Online volební kalkulačka v září Spolu s jeho organizací se na návrzích podílejí i další tři neziskovky: Compassion in World Farming, Nesehnutí a Svoboda zvířat.

Organizace oslovily kandidující strany a koalice, které alespoň v jednom z průzkumů uskutečněných v posledních třech měsících překročily pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, a zaslaly jim dotazník s dvanácti body a nyní čekají na jejich stanoviska. V září pak bude k dispozici online volební kalkulačka, podle které budou moci lidé zjistit, která strana je jim v tomto směru nejbližší.

Zvířata se radují, otevřela se první továrna na laboratorní maso

Muži

„Představili jsme dvanáct návrhů, které ochranu zvířat v Česku dále posílí. A chceme, aby k nim strany před volbami daly jasná a srozumitelná stanoviska. Protože i podle nich se budou voliči v říjnu rozhodovat,“ dodal Voršilka.

Vedle již zmíněných návrhů organizace dále prosazují zákaz mrzačení zvířat bez znecitlivění, plán na postupné nahrazení pokusů na nich či na reformu stravování v jídelnách veřejných institucí.

Projekt podpořila řada osobností, například zpěvák Ben Cristovao, herec Václav Neužil nebo autorka knih o zdravém životním stylu a ekologii Dewii.

„Když transportovat, tak bez týrání. Zvířata by se měla nechat v první řadě na pokoji. Neměla by se nikam transportovat, ale když už naše společnost potřebuje se zvířaty něco dělat, tak ať je během toho netýrá. I při té přepravě, kolikrát jsou to desítky hodin ve vedrech, bez vody. Strašné peklo,“ konstatoval Cristovao.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám