Hlavní obsah

Další model s vítězstvím ANO a úspěchem Šlachty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve volbách do Sněmovny by v červnu získalo nejvíce hlasů hnutí ANO, volilo by ho 23,5 procenta lidí. V těsném závěsu by skončila s 23,1 procenta koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, následovaná koalicí Pirátů a STAN s 22,4 procenta hlasů. Vyplynulo to z pátek zveřejněného volebního modelu agentury Ipsos pro koalici Spolu.

Foto: Novinky

Volební model v červnu 2021 podle agentury Ipsos

Článek

Vzhledem ke statistické chybě, která je u malých stran plus minus 1,1 procentního bodu a u velkých stran až 3,1 bodu, by vítězem voleb mohlo být podle Ipsosu kterékoli z prvních tří uskupení.

Přes pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by se v červnu dostalo ještě hnutí SPD s 9,6 procenta hlasů a hnutí Přísaha bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty s 5,6 procenta. ČSSD a KSČM by měly shodně 4,7 procenta hlasů.

To, že by Přísaha předběhla v červnových volbách sociální demokracii a komunisty, v pátek predikovala ve svém volebním modelu i agentura Median. Volby by podle ní vyhrálo s 26 procenty ANO, které se v jejích průzkumem po čtyřech měsících opět dostalo do pozice lídra, kde vystřídalo koalici Pirátů a Starostů. Ta by dostala 21,5 procenta hlasů a třetí Spolu 20 procent.

ANO posiluje a vyhrálo by volby. Šlachta před komunisty i ČSSD

Parlamentní volby

V průzkumu Ipsos si ANO od minulého měsíce polepšilo o 1,4 procentního bodu. Podpora Spolu se od května nezměnila, zatímco Piráti a STAN si pohoršili o 1,3 bodu.

Nicméně koalice Pirátů a STAN má podle Ipsos největší volební potenciál. Pokud by ji volili všichni voliči, kteří ji aspoň zvažují, činil by její volební výsledek 39,7 procenta. Potenciál koalice Spolu je jen mírně nižší, činí 39,4 procenta. U ANO dosahuje 32,8 procenta.

Volební účast by v červnu dosáhla 64 procent, uvedla agentura. Průzkum provedla v době od 2. do 6. června a zúčastnilo se ho tisíc lidí starších 18 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám