Hlavní obsah

Zvládnutí počítače je podmínkou přijetí

Právo, kil

„Znalost práce na počítači podmínkou,“ uvádějí zaměstnavatelé u stále více pracovních nabídek. Počítačová gramotnost je vyžadována čím dál častěji i u dělnických pozic, a to zejména v souvislosti s obsluhou strojních zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Možnost doložit formálně své počítačové znalosti zvyšuje jistotu uchazeče o práci.

Článek

Výzkumy počítačové gramotnosti přitom ukazují, že Češi své znalosti výpočetních technologií rádi přeceňují – nejmarkantnější rozdíl mezi sebehodnocením a realitou je u běžných kancelářských aplikací. Například 80 % lidí uvádí, že ovládají Excel, ve skutečnosti práci s ním zvládá sotva 20 % z testovaných. I proto zaměstnavatelé při hledání nových pracovníků přikládají velký význam mezinárodně uznávaným certifikátům, které dokládají, že jejich držitel s počítačem opravdu pracovat umí.

Certifikované dovednosti

Nejznámějším dokladem počítačové gramotnosti je „řidičák na počítač“ – certifikát ECDL. „Jeho držitel při hledání práce zvyšuje své šance, že projde prvním sítem výběru, velkým plusem může být pro ty, kteří se ucházejí o místo v zahraničí. Navíc možnost doložit formálně své znalosti zvyšuje jistotu uchazeče o práci při stresujícím přijímacím řízení,“ připomíná Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas.

Investice, která se vyplatí

Investice do mezinárodně uznávaných certifikátů se podle něj žadatelům o práci velmi brzy vrátí. „Lidé vědí, že pokud při žádosti o zaměstnání předloží doklad dosaženého IT vzdělání, jejich šance na úspěch rostou. Řada firem od uchazečů o zaměstnání dokonce tyto certifikace přímo vyžaduje,” zdůrazňuje Dvořák.

ECDL (European Computer Driving Licence) je celosvětově rozšířený certifikační koncept a je synonymem pro počítačovou gramotnost a digitální kvalifikaci. Zahrnuje celou řadu certifikačních a vzdělávacích programů zaměřených na různé oblasti IT a různé úrovně znalostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám