Hlavní obsah

Život je na planetě Zemi zřejmě už víc než čtyři miliardy let

Právo, mcm

Život na naší planetě se zřejmě objevil už krátce po jejím vzniku. Naznačuje to analýza uhlíku nalezeného v prastarém krystalu zirkonu. Podle časopisů The Guardian a The Independent z ní plyne, že nejstarší živé organismy se mohly na Zemi vyskytovat již před 4,1 miliardy let.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace formování planety. Země vznikla asi před 4,55 miliardy let. Ilustrační snímek

Článek

„Úplné opláštění (uhlíku) v nenarušeném krystalu zirkonu ukazuje, že nejde o znečištění z pozdějších geologických procesů. Může to být důkaz pro vznik života na Zemi před 4,1 miliardy let,“ uvádí studie ve sborníku Proceedings of the National Academy of Sciences.

Uhlík odhalený uvnitř krystalu nalezeného v Jack Hills v Západní Austrálii totiž obsahuje izotop C12 běžně spojovaný se živými organismy.

Mohl to způsobit také meteorit

Podle vědců ze Stanford University a z University of California v Los Angeles jde o „potenciálně transformační vědecký pokrok“.

Tito experti připouštějí, že izotop C12 mohl vzniknout třeba i při nárazu meteoritu. Uvnitř krystalu je ho však podle jejich názoru příliš mnoho.

Proto je prý vznik zjištěného izotopu ze živých organismů „přinejmenším stejně pravděpodobný“ jako z nárazu meteoritu.

Dosud se předpokládalo, že život se na Zemi objevil až po meteoritickém „bombardování“, které začalo před 4,1 miliardy let a skončilo o 300 miliónů let později. Země vznikla asi před 4,55 miliardy let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám