Hlavní obsah

Život by mohl existovat i u hasnoucích hvězd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Astronomové objevili objekt obíhající bílého trpaslíka, který by mohl být planetou. Nachází se v zóně, kde jsou vhodné teploty pro existenci života. Plyne to z výzkumu, který vedl Jay Farihi z londýnské univerzity a jehož výsledky byly publikovány v měsíčníku Královské astronomické společnosti. Rozšiřuje spektrum hvězd, které by mohly mít planety vhodné k existenci života.

Foto: Profimedia.cz

Bílý trpaslík

Článek

„Je to poprvé, kdy bylo něco podobného pozorováno v zóně vhodné pro život u bílého trpaslíka,“ řekl Farihi stanici BBC. Objekt, který by mohl být planetou, byl detekován u bílého trpaslíka vzdáleného 117 světelných let od Země. Objekt se pohybuje velmi blízko hvězdy, ve vzdálenosti 60krát menší, než v jaké obíhá Země okolo Slunce.

Farihiho tým nemá přímý důkaz o existenci planety, v této zóně se ale pohybuje 65 objektů o velikosti našeho Měsíce. Vzdálenost jednotlivých objektů od sebe se navíc nemění, což naznačuje, že jsou pod vlivem gravitačního pole planety.

Hvězda u Velkého vozu. První cíl, na který NASA zaměří Webbův teleskop

Věda a školy

„Pohyb byl tak strašně přesný, pro tým to byl šok,“ přiznal profesor Farihi a dodal: „Když se něco objeví v astronomii, znamená to, že jde ve vesmíru o běžný jev.” Astronomové se proto soustředí i na hledání planet u bílých trpaslíků.

Umírající hvězda

Bílí trpaslíci vznikají z menších hvězd, jako je naše Slunce, poté, co spálí veškeré své palivo. Když spotřebují v termojaderné fúzi vodík, začnou spalovat helium a zvětší se do podoby rudého obra. Poté, co ho vyčerpají, ztratí hvězda vnější vrstvy a změní se ve hmotného bílého trpaslíka o velikosti planety, který emituje modré světlo a vyzařuje energii nashromážděnou během aktivního života hvězdy. Postupně chladne.

Zóna, kde může existovat život, jak ho známe na Zemi, je vymezena oblastí, ve které voda na planetách může existovat v kapalném stavu. Planety tedy nemohou být příliš blízko hvězdě, kde by se kvůli horku vypařila, ani daleko, kdy by zůstala zmrzlá.

Reklama

Výběr článků

Načítám