Hlavní obsah

Zbývají dva týdny na zaslání přihlášek na střední školy

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpozději do 15. března musí žáci devátých tříd poslat přihlášky na gymnázia, střední odborné školy a učiliště. Platí to i pro nástavbová studia.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Článek

Jestliže je ještě někdo na vážkách, nejlépe mu s výběrem oboru pomůže portál Národního ústavu pro vzdělávání www.infoabsolvent.cz, kde jsou přehledně a v bohatých odkazech veškeré informace.

A dostatek informací je pro správné rozhodnutí klíčový. Pohyb na webu je velice intuitivní a každý se na něm snadno zorientuje. Najde zde rady odborníků, například i jak si správně podat přihlášku, ale i deset kroků před rozhodnutím, které pomohou uchazeči o studium uspořádat si myšlenky.

K dispozici jsou i videoprůvodci po oborech. Dalšími odkazy se lze proklikat k jiným zajímavým informacím o oborech s přehledem škol, kde se vyučují, přičemž si je možné snadno na mapě nastavit kýženou oblast. Jistě pomůže i profitest, z něhož by se měl žák dovědět více o sobě a dostat doporučení, jaké obory by pro něj mohly být vhodné.

Nechybějí ani další informace o uplatnění absolventů na trhu práce i požadavky zaměstnavatelů. Na své si zde přijdou i zdravotně postižené děti.

Technické obory mají posílit

S žádostí o radu se lze ale rovněž obrátit také na Centrum kariérového poradenství. Obecně však platí, že by se žáci měli rozhodovat samostatně, odpovědně a odvážně, tedy nic si nenalhávat. Poté je také dobré brát v potaz, jaký je zájem o danou školu či obor v porovnání s vlastními předpoklady. Tradičně největší zájem je o prestižní obecné vzdělání na gymnáziích, ale pomalu by se mohly zatraktivňovat i technické obory.

Průmyslníci a stavbaři si stěžují, že je nouze o kvalifikované pracovníky. Od příštího školního roku se proto ministerstvo školství rozhodlo v rámci experimentálního projektu tzv. duálního vzdělávání na několika školách úzce propojit spolupráci firem a učilišť. Žáci by měli každý druhý týden mít praxi přímo ve firmách, kde například budou pracovat se stroji, které školy nemohly nabídnout.

Podobné projekty se v jiných zemích uchytily a podle ministerstva nesou své ovoce. Nicméně nezájem o učiliště je dán i tím, že rodiče se obávají, že dětem zamezí přístup k lepšímu vzdělání. Kvůli tomu chce ministerstvo také zajistit, aby učni měli možnosti, jak si vzdělání v budoucnu prohlubovat.

První kolo – dvě přihlášky

Jestliže si už žák vybral školu a obor, pak by si měl v první řadě pohlídat, že přihlášku vyplní správně. Za správnost, včasné podání a další náležitosti totiž dnes odpovídá žák, nikoli ředitel, jak tomu bylo dříve. S přihláškami mohou pomoci třeba třídní učitelé nebo výchovní poradci.

Přihláška musí být ve stanoveném termínu doručena řediteli školy, kam se žák hlásí. Samotný formulář přihlášky si lze pořídit na střední škole, v prodejnách SEVT, knihkupectvích s odbornou literaturou, anebo jej lze stáhnout na stránkách ministerstva školství.

Pro první kolo přijímacího řízení je možno podat dvě přihlášky, a to třeba na dvě různé školy, nebo na dva různé obory v rámci jedné instituce.

Deset dnů na poslání zápisového lístku

Pozvánku k přijímací zkoušce by měl žák obdržet nejpozději 14 dní před termínem přijímaček. Ty se budou konat od 22. do 30. dubna.

Ředitel střední školy musí do tří pracovních dnů po konání zkoušky zveřejnit ve škole a na webu seznam přijatých uchazečů. Neúspěšným pak musí rozhodnutí o nepřijetí neprodleně poslat písemně.

Úspěšný uchazeč pak má deset dní na to, aby na školu, kterou chce studovat, poslal zápisový lístek, jejž obdržel od své základní školy. Pokud uchazeč není žákem ZŠ, o zápisový lístek může žádat na krajském úřadě podle svého bydliště nebo sídla školy, na niž se hlásí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám