Hlavní obsah

Zápisy do ZŠ: registrace e-mailem i odklady

Právo, Novinky, ČTK, jim, ner, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 1. 4. po celý duben probíhají v základních školách zápisy. Termíny si stanovují ředitelé. Podle odhadů ministerstva školství by se mělo dostavit opět o něco méně dětí, kolem 137 tisíc, tedy zhruba o 8100 dětí méně než loni. K zápisu musí přijít všechny děti narozené od 1. září 2012 do 31. srpna 2013. Lze předpokládat, že i letos budou rodiče pětiny dětí žádat odklad školní docházky.

Foto: Petr Horník, Právo

Zápis do první třídy v ZŠ Resslova v Praze 2. Snímek je z 1. dubna 2019.

Článek

Rodiče mohou vyzkoušet i více zápisů na různých školách, ale pouze škola ve spádové oblasti musí dítě přijmout. Pokud její kapacita na vysoký počet dětí nestačí, rozhoduje los.

Zápis je možné provést i bez dítěte prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu s ověřeným elektronickým podpisem.

„Naše budova je plná až po strop, takže na dvou pracovištích otevíráme čtyři třídy po 25 dětech. Převis poptávky máme vždycky, ale na spádové se dostalo pokaždé,“ řekl Právu František Rada, ředitel ZŠ Praha 7 na Strossmayerově náměstí.

Dítě přijít nemusí

Rodičům dětí letos opět odpadá běhání po školách a vyřizování žádostí. Zapsat je totiž stále mohou z pohodlí domova, a to elektronicky. Rodiče si mohou rezervovat i den a přesný čas, kdy k zápisu s budoucím prvňákem přijdou.

Tuto službu využila v Českých Budějovicích už víc než polovina rodičů. Jednou z nich je i Soňa Jeřábková. „Je to snadné a ušetří mi to čas. Aničku, které bude v létě sedm, jsem zaregistrovala již v březnu a ve čtvrtek jdeme k zápisu,“ řekla maminka.

Přítomnost dítěte u zápisu školský zákon výslovně nevyžaduje, protože jde o správní řízení. Zápis je možné provést i bez něj pouze prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu s ověřeným elektronickým podpisem.

„Ministerstvo školství však přítomnost dítěte u zápisu doporučuje, aby se budoucí žák seznámil s prostředím školy a aby se rodičům dostaly potřebné informace a doporučení,“ uvedl resort.

Odklad docházky

Některé děti půjdou k zápisům už podruhé, protože loni dostaly odklad povinné školní docházky. Většinou se to týká dětí s celkovou nevyzrálostí, které mají logopedické vady apod.

Odklad dostává pravidelně asi pětina dětí a stejně tomu bude i letos.

Ve výjimečných případech pak rodiče mohou zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Podle odhadů by tak k zápisům mohlo přijít přibližně 110 500 šestiletých, tisíc pětiletých a asi 25 500 sedmiletých a starších dětí po odkladu.

Rodiče dětí, kteří chtějí požádat o odsunutí školní docházky o rok, musí k žádosti přiložit posudek z pedagogicko-psychologické poradny a potvrzení od lékaře či psychologa.

Měli by to stihnout už v době zápisu, nechat vyšetřit dítě v poradně ale mohou až do konce května. V takovém případě by u zápisu měli alespoň říct, že o odkladu uvažují.

Fiktivní adresy

I letos lze očekávat podvodné přihlašování dětí do škol. Rodiče je účelově přehlašují k prarodičům, příbuzným a případně i lidem, kteří jsou schopni dítěti za úplatu poskytnout virtuální adresu.

„Rodiče budou muset řediteli doložit užívací právo zákonného zástupce k objektu skutečného bydliště dítěte, výpis z katastru, nájemní smlouvu či jiný doklad potvrzující, že s dítětem skutečně na uvedené adrese bydlí,“ upřesnila Ivana Liedermanová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu v Pardubicích.

V případě zjištění podvodu čeká rodiče správní řízení a pokuta až deset tisíc korun.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Zápis na ZŠ a odklad docházky

K zápisům na ZŠ v roce 2019 chodili od 1. do 30. dubna rodiče s dětmi narozenými od 1. září 2012 do 31. srpna 2013. Pokud ale dítě není tělesně či duševně přiměřeně vyspělé – a požádá-li o to rodič –, může ředitel školy odložit začátek povinné školní docházky o jeden rok.

K žádosti musí být přiloženo posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře či klinického psychologa.

Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku. Do 1. třídy ale může být přijato i dítě, kterému bude šest let až v průběhu nadcházejícího školního roku. Do školy mohou být pětileté děti ale přijaty jen na žádost rodičů – a pokud jsou přiměřeně tělesně i duševně vyspělé.

Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince je také doporučující vyjádření poradenského zařízení, podmínkou pro přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června dalšího roku je doporučující vyjádření navíc také odborného lékaře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám