Hlavní obsah

Západočeští vědci se vrhli do špičkového výzkumu. Dohlédne na něj nobelista Andre Geim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jde o výjimečný projekt za půl miliardy korun. Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni zkoumají kvantové materiály, které se využívají například v mobilech, navigacích či laserech. Na jejich práci dohlédne i nobelista Andre Geim.

Foto: archiv Západočeské univerzity v Plzni

Ján Minár, vedoucí mezinárodního týmu z plzeňského výzkumného centra NTC

Článek

Nizozemsko-britský fyzik ruského původu Andre Geim je známý svými bláznivými pokusy, nechal třeba v magnetickém poli levitovat žábu.

„Takové experimenty neplánujeme,“ vtipkoval Ján Minár z výzkumného centra Nové technologie (NTC), které pod vysokou školu spadá.

Oslovil špičky v oboru a vytvořil 120členný mezinárodní tým. Jeho srdcem jsou právě plzeňští experti, konkrétně z NTC a fakulty aplikovaných věd. Spolupracovat budou s už zmíněným Geimem.

Umělá inteligence z Plzně má našlápnuto do nemocnic

Věda a školy

Ten s kolegou Konstantinem Novoselovem objevil grafen, což je supertenká forma uhlíku, strukturou podobná grafitu. V roce 2010 pak dostali Nobelovu cenu za fyziku.

Západočeši se zaměří na vlastnosti a chování kvantových materiálů, jejich vývoj i aplikaci. „I když je výzkum spíš teoretický, jeho výsledky ověříme v praxi,“ upozornil vědecký ředitel projektu Minár.

Chytrá okna či nové druhy magnetů

Kvantové technologie mají široké využití, počínaje elektronikou a konče automobilovým průmyslem. „Jedním ze směrů, na který se zaměříme, je například vývoj LED diod a chytrých oken. Dále půjde o nové druhy magnetů či senzory na detekci vodíku,“ zmínil odborník.

Bádání potrvá pět let. „Získání projektu v obrovské národní konkurenci pro nás představuje významný úspěch. Jsem si jistý, že přinese i kýžené výsledky,“ podotkl rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Lávička.

Podobně situaci zhodnotil Minár. „Dostaneme se tak mezi evropské i světové špičky v oblasti kvantových technologií,“ doplnil fyzik, který mimo jiné působil na Mnichovské univerzitě. „Proto jsem také přišel do Plzně. Je tady skvělé vědecké zázemí, spolupráce s firmami, zahraničím,“ shrnul.

Projekt vyjde na 500 milionů korun. Asi čtvrtina peněz půjde na moderní technické vybavení potřebné pro výzkum. NTC pořídí třeba výpočetní klastr s neobvykle velkou pamětí 2 TB nebo speciální elektronový mikroskop, který bude jediným svého druhu v České republice. Nové přístroje si pořídí také partnerské vysoké školy: pražská Univerzita Karlova a brněnská Masarykova univerzita spolu s tamním Vysokým učením technickým.

Takovým hrozbám jsme ještě nečelili, obávají se experti kvantových PC

Bezpečnost

Nobelova cena za fyziku ocenila nové nástroje pro zkoumání světa elektronů

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám