Hlavní obsah

Zájem o učňovské obory se mírně zvýšil

Právo, Michal Šťastný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně se mimořádně otevřelo veřejnosti Odborné učiliště Lomená, které patří mezi největší na jižní Moravě. Mezi šikovnými truhláři, nadanými cukráři či zručnými mechaniky předvedli své nenápadné umění také mladí pečovatelé, kteří jsou podobně jako řemeslníci horkým zbožím na trhu práce.

Foto: Michal Šťastný , Právo

Mladí pečovatelé si na dřinu a tvrdou práci zvykají už při výuce.

Článek

„Obecně platí, že v sociálních službách je málo pracovníků. Poptávka po pečovatelích je proto obrovská. Pokud absolventi chtějí, najdou si vždy uplatnění,“ řekla učitelka pečovatelských služeb Gabriela Köstnerová, jež na brněnském učilišti vede odbornou i teoretickou výuku.

Navzdory velkému zájmu o profesi zůstávají třídy poloprázdné. Například v Lomené ulici usedne do lavic v prvním ročníku studia zhruba deset budoucích pečovatelů. Část školáků navíc obor před dokončením opustí, protože před podáním přihlášky často netuší, co vše práce pečovatele obnáší.

Za tříleté studium musí mladí lidé nasát poznatky ze zdravovědy, psychologie nebo domácích prací, jako je šití nebo vaření. Ke zvládnuté teorii se pak musí podle Köstnerové přidat také chuť pomáhat, umění vyslechnout druhé a odolnost vůči stresu. Profese totiž přináší pracovníkům velký nápor na psychiku.

Čeští vědci zachraňují řemesla. Hledají staré mistry

Věda a školy

„Strašně důležitá je trpělivost, protože pečujeme hlavně o starší lidi, kteří jsou upoutáni na lůžko nebo mají problémy s chůzí. Hodně záleží také na tom, jak se k lidem chováte. Musíte být neustále pozitivní a milí,“ popisuje studentka prvního ročníku Michaela Čejková, která si obor zvolila, protože už od dětství ráda pomáhá ostatním a sama se stará o nemocného tatínka.

Nezájem o řemesla

Odbornou a praktickou školu Lomená navštěvuje bezmála 350 žáků. Většinu z nich tvoří cukráři, kuchaři nebo pekaři. Nejhorší situace je dlouhodobě u zedníků, ve škole se učí jen tři.

Vzácností je na chodbách budovy potkat také učně malířského nebo strojírenského řemesla. Podle ředitelky školy Soni Řehůřkové se zájem o učňovské obory v poslední době mírně zvýšil, k ideálu to má ale stále daleko.

Důvody nenaplněných učilišť jsou podle učitelů už několik let stále stejné.

Spíše než výuční list chtějí mladí maturitní vysvědčení a místo náročné práce venku dávají přednost pohodlnému, byť mnohdy hůře placenému zaměstnání v kanceláři.

Reklama

Výběr článků

Načítám