Hlavní obsah

Záchranný kruh Karlovy Vary dokončil projekt na ochranu dětí a mládeže

– Karlovy Vary

Asociace Záchranný kruh, jež působí od roku 2005 v Karlovarském kraji, dokončila rozsáhlý interaktivní projekt nazvaný Chraň svůj svět, chraň svůj život. Je zaměřený na ochranu dětí a mládeže před různými riziky a náklady na jeho vytvoření dosáhly zhruba 5,2 miliónu korun.

Článek

Podstatnou část nákladů hradila Evropská unie. Projekt je zatím testován v 15 školách v Karlovarském kraji a rozšířit se má do všech škol v Česku, oznámila dnes novinářům prezidentka asociace Veronika Krajsová.

Projekt je složen z 11 interaktivních animovaných kurzů na CD-ROM, které jsou dále rozděleny do dvou skupin podle věkových kategorií dětí. Pro mladší jsou například kurzy zaměřené na osobní bezpečí nebo běžná rizika, pro starší jsou určeny pořady o povodních, haváriích nebo terorismu. "Děti postupně v průběhu školní docházky absolvují všechny kurzy. Projekt je ovšem zpracován tak, že lze kurzy využít v podstatě od mateřských škol až po školy střední a pomůže i dospělým," uvedla Krajsová.

Kurzy jsou volně dostupné na internetu

Vytvoření vzdělávacího projektu, jehož jednotlivé díly jsou volně dostupné rovněž na internetových stránkách www.zachranny-kruh.cz, trvalo velkému týmu pedagogů, záchranářů, grafiků, animátorů i dabérů více než rok, uvedl manažer asociace Lukáš Hutta. Animovaným postavičkám, které provázejí účastníky kurzu kapitolami, propůjčili hlasy herci Kryštof Hádek a Ivana Andrlová. "Výukový soubor tvoří kromě CD-ROM i interaktivní výukové hry, pracovní listy a také metodická příručka," uvedl Hutta.

Regionální bezpečnostní portál funguje už dva roky

Podle Hutty projekt navazuje na předchozí počin asociace Záchranný kruh, jímž je regionální bezpečnostní portál určený veřejnosti. Do provozu byl uveden v roce 2008, jeho vytvoření trvalo zhruba rok a stálo asi 1,7 miliónu korun. Dalšího půl miliónu korun pak stál vývoj interaktivní příručky první pomoci. Přestože je primárně určena stejně jako nové kurzy hlavně pro školy, poskytovat podle ní první pomoc se může naučit kdokoliv. I tato příručka je přístupná na webu Záchranného kruhu, dodal Hutta.

Asociace nyní připravuje společně s městem Karlovy Vary vybudování Centra zdraví a bezpečí. Má vzniknout v areálu karlovarské multifunkční arény a mohl by se patrně začít stavět v příštím roce. Projekt byl zařazen do Integrovaného plánu rozvoje města. Tím byla splněna podmínka k tomu, aby bylo možné podat žádost o podporu akce z regionálního operačního programu Evropské unie v plánovacím období 2007 až 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám