Hlavní obsah

Začal online festival Týden mozku

– Praha

V pondělí 15. března začal 22. ročník festivalu Týden mozku. Přináší sérii přednášek, kupříkladu na téma spánkové medicíny či vzniku bolesti, rovněž workshop trénování paměti, různé virtuální prohlídky a filmy. Akce, která potrvá do neděle 21. března, je letos kvůli pandemii poprvé kompletně online.

Foto: Jana Plavec, AV ČR

Ilustrační snímek

Článek

Hlavní část programu tvoří 13 popularizačních přednášek. Psychiatr Cyril Höschl například pohovoří o příčinách, rozvoji i léčbě deprese, psychiatrička Hana Papežová se zaměří na téma poruch příjmu potravy. Přednáška Eduarda Zvěřiny bude věnována možnostem neuorochirurgie.

Týden vědy začal, kvůli covidu poprvé online. Věnován je památce Rudolfa Zahradníka

Věda a školy

Dojde i na téma humanoidních robotů, výzkumu toho, jak vzniká bolest, nebo pokroků ve spánkové medicíně. Přednášky si lidé mohou pustit přes Facebook festivalu nebo YouTube kanál Akademie věd ČR. Na programu jsou těž online diskuze.

Trénování paměti a efektivní metody učení

V plánu je i doprovodný program. Nabídne online workshop trénování paměti a efektivních metod učení. Jedna z přednášek se věnuje třeba sestavování textů, jejichž všechna slova začínají na stejné písmeno.

Noc vědců představuje využití robotů v astronomii, medicíně či zemědělství

Věda a školy

Další příspěvky budou např. o možnostech využití psychedelik v psychiatrii, současných poznatcích o akutní ischemii či počítačovém využití elektrické aktivity mozku.

Nově vyvinutý čip by mohl rozpoznat hrozbu cévní mozkové příhody

Věda a školy

Festival pořádá Akademie věd ve spolupráci s Ústavem experimentální medicíny AV ČR a Českou společností pro neurovědy. Je součástí Brain Awareness Week, celosvětové kampaně za zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech ve výzkumu mozku.

Reklama

Související články

Vrahem je... sexuální robot

I sexuální roboti se mohou v rukou hackerů změnit ve vražednou zbraň. Podle amerického deníku The Daily Star to tvrdí hongkongská právní firma ONC Lawyers...

Výběr článků

Načítám