Hlavní obsah

Za rok by se měly v Chebu otevřít nové zdravotnické bakalářské obory

Novinky,

Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity (FZS ZČU) v Plzni je připravena otevřít v akademickém roce 2020/2021 v Chebu bakalářské studium oborů Fyzioterapie a Všeobecná sestra. Na jednání s hejtmankou Karlovarského kraje Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO) to potvrdili rektor ZČU Miroslav Holeček a děkan FZS Lukáš Štich. Univerzita tak bude jednat s Národním akreditačním úřadem o navýšení počtu studentů pro svoji chebskou pobočku.

Foto: Západočeská univerzita

Studenti Fakulty zdravotnických studií ZČU. Ilustrační foto

Článek

Kromě fyzioterapeutů a sester, jejichž obory se mají otevřít v takzvané prezenční formě studia (dříve se říkalo denní forma, člověk takto studující má status studenta – pozn. red.), chybějí v regionu též radiologové. I ti by mohli v budoucnu studovat přímo v regionu.

Novým oborům by poskytla potřebné zázemí pro praxi Karlovarská krajská nemocnice.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

„Do 15. července bychom od děkana měli dostat rozvahu, jaké bude zapotřebí materiální i personální vybavení pro působení FZS v Chebu, na základě toho získáme i představu o potřebném finančním krytí. Ráda bych se domluvila s ministry školství a zdravotnictví, aby měl Karlovarský kraj možnost získat finance na zajištění této vysoké školy z programu Restart,“ uvedla k tomu hejtmanka Vildumetzová.

Řešení problémů pracovního trhu

„Velký zájem Karlovarského kraje o rozšíření nabídky VŠ studia v chebské části ZČU, kde dlouhodobě působí naše ekonomická fakulta, nás těší. Je to oboustranně prospěšná aktivita, která může v regionu zajistit tolik potřebné kvalifikované odborníky pro oblast zdravotnictví a v budoucnu třeba i pro další obory, a přispět tím k rozvoji kraje i univerzity,“ doplnil rektor Holeček.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Rektor ZČU Miroslav Holeček

Děkan FZS Štich vnímá krajskou spolupráci jako vstřícný krok vůči zájmu studentů a současně jako příspěvek k řešení situace na trhu práce, kde je nedostatek zdravotnických pracovníků značným problémem.

Se Západočeskou univerzitou by kraj mohl propojit i činnost nově založeného Institutu lázeňství a balneologie, který se má zabývat výzkumem účinků působení přírodních minerálních zdrojů a lázeňské léčby.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám