Hlavní obsah

Z pěti milionů školních testů jen 2000 nákaz

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř pět milionů antigenních testů ve školách zatím zjistilo minimum covidové nákazy. U žáků a studentů se dosud provedlo 3,7 milionu testů, u zaměstnanců škol milion testů. U dětí se potvrdila nákaza ve 1418 případech, u pracovníků škol v 539 případech. Ve čtvrtek to poslancům řekl šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Testování ve školách

Článek

Prezenční výuka na vysokých školách by se mohla pro všechny studenty obnovit za dva týdny. Ve sněmovním zdravotním výboru to sdělil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Tou dobou ale na některých školách začíná zkouškové období a běžné přednášky se už nekonají. Docházet mohou od minulého týdne studenti na

laboratorní nebo praktickou výuku.

Školy v přírodě by se měly testovat dvakrát týdně antigenními testy, uklidňuje Havlíček

Domácí

Vláda už dřív avizovala, že by se 24. května měli vrátit do škol také středoškoláci. Příští týden skončí na základních školách rotační výuka. Dál platí, že se musí žáci i učitelé pravidelně testovat.

Ministerstvo zvažovalo, že by pro čtrnáctidenní pobyt na letním táboře stačil jeden PCR test, který by byl hrazen státem. Podle pátečného vyjádření vicepremiéra Karla Havlíčka by pravidla měla odpovídat postupu při normální výuce - žáky mají čekat dva antigenní testy týdně místo PCR testu z oficiálního testovacího místa, jak navrhovalo ministerstvo zdravotnictví.

Návrat skautů i ZUŠ

Pravidelné testování ve školách a firmách by mohlo skončit dříve než v červnu.

Podle Arenbergera se o tom dá uvažovat ve chvíli, kdy bude epidemická situace odpovídat týdenní incidenci 75 nových případů na 100 tisíc obyvatel. K tomu by mohlo podle odhadů Duška dojít už za týden. Ve čtvrtek ráno to bylo 82 případů, v pátek ráno 79.

K běžnému režimu se od 24. května vrátí i aktivity pořádané pod hlavičkou skautů, domovy mládeže nebo základních uměleckých škol, řekla včera poslancům hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám