Hlavní obsah

Z Mléčné dráhy utíkají superrychlé planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejrychlejším tělesům v naší galaxii - Mléčné dráze - patří superrychlé planety, které z ní unikají rychlostí téměř 50 miliónů kilometrů v hodině. Astronomové je hledali poté, co objevili před sedmi lety unikající hvězdu letící rychlostí 2,4 miliónu km/h. Logická otázka zněla, zda existují i takto rychlé planety.

Článek

"Tyto planety ve warp-rychlosti budou jedněmi z nejrychlejších objektů v naší galaxii. Pokud byste byli na povrchu jedné z nich, užili byste si divokou jízdu z centra galaxie do širého vesmíru,“ řekl serveru Dailygalaxy astrofyzik Avi Loeb z Harvard-Smithsonianského centra pro astrofyziku.

Superrychlé planety vznikají podobně jako superrychlé hvězdy. Tedy když se dvojhvězda přiblíží příliš blízko k masivní černé díře v centru galaxie. Silné gravitační síly hvězdný pár roztrhnou. A zatímco jedna hvězda zůstává uvězněna u černé díry, druhá je vymrštěna do vesmíru.

A pokud existuje kolem některé z dvojhvězd planetární systém, pak tyto planety mohou být katapultovány do prostoru o vysoké rychlosti. Tyto planety ovšem na rozdíl od zářících hvězd unikaly pozornosti, protože jsou nejen menší, ale i temné. Nicméně i ony mohou být s novými přístroji a technologiemi detekovány při průchodu kolem hvězdy.

Astronomové také odhalili osamělé světy o velikosti obřího Jupiteru, které zůstaly jako odmrštění sirotci po zformování soustav. Několik takto volně plujících planet bylo detekováno ve vzdálenosti 10 až 20 tisíc světelných let od Země. Vědci navíc předpokládají, že existovat budou i menší sirotčí planety, třeba i velikosti Země, které lze zatím mnohem hůře odhalit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám